Takaisin Blogisivulle
Yamaha PSS-F30 – paljon iloa todella pienellä rahalla

Yamaha PSS-F30 – paljon iloa todella pienellä rahalla

March 17, 2025
Kirjoittanut
Martin
Berka
Katsaus
Oppaat
Koskettimet
Takaisin Blogisivulle

Yamaha PSS-F30 – paljon iloa todella pienellä rahalla

March 17, 2025
Kirjoittanut
Martin
Berka

Yamaha PSS-F30 – paljon iloa todella pienellä rahalla

Viimeinen kosketukseni Yamahan Portasound-sarjan kosketinsoittimiin on 1990-luvun alusta, kun hankin sellaisen omille lapsille. Muistan yhä, että kyseisen soittimen demobiisi oli lyhennetty versio Billy Joelin klassikosta “Just the way you are”, ja että kiipparin soundit olivat kauttaaltaan melko lo-fi ja urkumaisia.

Kun kelataan kuitenkin nykypäivään niin huomataan, että Portasound-sarja on yhä elossa, ja että soittimien perusidea on pysynyt muuttumattomana. Nämä ovat Yamahan pienimmät – ja hyvin kevyet – kosketinsoittimet, joista löytyy kattavan soundivalikoiman lisäksi myös alkeellinen säestysautomatiikka.

Intiassa valmistettu Yamaha PSS-F30 (hinta: 75 €; F-Musiikki) on Portasound-sarjan täysiverinen edustaja, joka tarjoaa kolmen oktaavin minikoskettimiston (ilman kosketusherkyyttä, mutta vaihdettavalla oktaavialalla), 32 nuotin polyfoniaa, 120 eri soundia (joista pieni osa on layer- tai split-soundeja), 114 säestystyyliä valssista rokkiin ja bossa novasta arabialaiseen musiikkiin, Yamahan Smart Chord -toiminta (joka mahdollistaa automatiikan ohjausta yhdellä sormella), sekä 30 demobiisiä. PSS-F30:een on sisäänrakennettu pieni kaiutin (1,4 W). Soitin toimii joko neljällä AA-paristolla tai tavallisella USB-virtalähteellä (puhelin- tai Bluetooth-kaiuttimen laturi; johto löytyy paketista). Takapaneelista löytyy USB-portin lisäksi ainoastaan yhdistetty kuuloke- ja linjalähtö (minijakki). Yamaha tarjoaa myös aloittelijalle suunnatun nuottikirjan ladattavaksi nettisivuiltaan.

Kompakti koko, kattava soundivalikoima

Yamaha PSS-F30 on vain 506 milliä pitkä ja painaa vain 1,2 kilogrammaa, minkä ansiosta myös pieni lapsi pystyy kantamaan sitä huoneesta toiseen. Lapsen kuulon suojelemiseksi löytyy tästä pikkukiipparista kätevä säädettävä rajoitin äänenvoimakkuudelle.

Minikoskettimien tuntuma on aika hyvä ja laadukas, vaikka tällaisella kosketinsoittimella ei luonnollisesti haluaisi soittaa mitään pianosonaatteja.

Sisäänrakennetun kaiuttimen soundi on lapsille riittävän hyvä, mutta minusta kannattaa ehdottomasti kuunnella PSS-F30:n soundeja hyvien kuulokkeiden tai kaiuttimien kautta. Suurin ero PSS-F30:n ja vintage-Portasoundin välillä löytyy nimittäin soundien laadusta, joka perustuu nykyisessä lajinsa edustajassa urkusoundien sijaan kunnon sampleihin. Suurin osa soundeista kelpaa mielestäni ihan sellaisenaan jopa yksinkertaisen demobiisin tekoon. Minusta etenkin puu- ja vaskipuhaltimet, jousisoittimet, sähköpianot ja synasoundit kuuluvat Yamaha PSS-F30 -mallin parhaimmistoon. Myös rumpu- ja perkussiosoundit ovat hyvin kelvolliset.

Suhteellisen pitkä kaiku kuuluu kiinteästi kaikkiin soundeihin, mikä voi olla pieni negatiivinen seikka, tai sitten ei. Pikkukiipparin Sustain-toiminto taas on hyvä lisäys, koska tällaiseen soittimeen ei pysty liittymään sustain-pedaali. Kun Sustain on päällä jokaisen nuotin häntään lisätään hieman pituutta.

PSS-F30:n säestysautomatiikka (Yamaha kutsuu sitä “Style Playeriksi”) tarjoaa runsaasti erilaisia genrevaihtoehtoja, mutta se on muuten hyvin alkeellinen. Komppiosasto päälle/pois, yksi filli per Style, Mute-nappi (joka jättää vain rummut ja perkussiot soimaan), sekä Tap Tempo – that’s it. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pikku-Yamahan hinta on vain 75 euroa; siihen nähden soitin tarjoaa melko runsaasti ominaisuuksia.

Minun mielestäni Yamaha PSS-F30 on erittäin kannattava hankinta lapsille, joka tarjoaa hauskan ja kivuttoman tavan tutustua kosketinsoittimien ihmeelliseen maailmaan. Tykkään erityisesti myös siitä, että PSS-F30:stä ei löydy ärsyttäviä ääniefektiä, kuten haukkuvat koirat tai soiva puhelin, joilla lapsi voi kiduttaa vanhempansa.

Tämän – soittimen päätarkoituksen – lisäksi pikku-Yamaha tarjoaa myös runsaasti iloa ja hyötyä esimerkiksi kitaristille, joka haluaa tutustua vaivattomasti kiippareihin, tai kosketinsoittajalle, joka tarvitsee matkakumppanin tai nopean “luonnoslehtiön”. Yamahan hyvin kelvollisilla soundeilla ja rytmipatterneilla demojen teko on erittäin nopeaa ja vaivatonta, kun ei tarvitse haaskata aikaa soundien “ruuvailuun” tai satojen presettien selailuun.

Kirjoittaja: Martin Berka

Lataa blogin oheistiedostot

Lataa oheistiedostot
Martin Berka

Martin Berka on kokenut pitkän linjan muusikko ja musiikkitoimittaja. Rockwayn blogista löydät muun muassa Berkan oppaita ja katsauksia klassikkosoittimista uusiin huippumusiikkitarvikkeisiin!

Voisit olla kiinnostunut myös näistä