Takaisin Blogisivulle
Klassinen tremolo sorminäppäillen

Klassinen tremolo sorminäppäillen

June 26, 2024
Kirjoittanut
Samuli
Federley
Akustinen kitara
Kitara
Kitaransoitto
Kitaraopetus
Samulin blog
Takaisin Blogisivulle

Klassinen tremolo sorminäppäillen

June 26, 2024
Kirjoittanut
Samuli
Federley

Klassinen tremolo sorminäppäillen

Tremolo tarkoittaa yhden äänen nopeaa toistamista. Sitä käytetään yleensä efektinä sävelen fraseeraukseen ja se on nimenomaan tyypillinen soittotyyli kielisoittimille. Tremoloa käytetään myös pitkien äänten soittamiseen esimerkiksi mandoliinilla ja muilla vastaavilla soittimilla, joiden soinnissa ei ole juurikaan sustainia. Tässä tapauksessa mikäli saman äänen halutaan soivan pitkään, sitä täytyy toistaa nopeasti useita kertoja.

Sähkökitaralla tremolon soittamiseen käytetään vuoropikkaustekniikkaa. Voit tutustua vuoropikkaukseen tarkemmin tällä kurssilla.

Siinä soitetaan samaa säveltä nopeasti vuorottelevilla plektran alas- ja ylöslyönneillä.

Tremoloa voidaan kuulla mm. legendaarisessa Eddie Van Halenin soolossa nimeltään Eruption kohdassa 0:30.

Tremoloa voidaan käyttää myös sointuun, jota käytetään paljon mm. gypsy jazzissa. Siinä soitetaan plektran nopealla edestakaisella liikkeellä sointua mahdollisimman nopeasti, joka luo hienon dramaattisen efektin. Voit kuulla tätä tekniikkaa käytettävän tällä kurssilla.

Klassinen tremolo

Toisin kuin kevyessä musiikissa käytetään plektraa kitaran ja tremolon soitossa niin klassisessa musiikissa käytetään soittotekniikkana sorminäppäilyä. Siinä on usein käytössä kaikki näppäilykäden kaikki viisi sormea, joita hyödynnetään myös tremolon soittamiseen.

Tässä kauniissa kappaleessa on käytössä tremolotekniikka, joka tuo sointiin aivan omanlaisensa tunnelman. Siinä tremololla soitettu sävel muodostaa melodian, jota säestää peukalolla soitettu arpeggiokuvio:

Tremolotekniikka

Klassisessa tremolossa voidaan soittaa eri nuottiryhmiä kun sen soittamiseen käytetään eri sormia.

Näppäilykäden sormille on omat lyhenteensä, joita käytetään nuottikuvassa sävelten vieressä:

Yleensä peukalo soittaa ensimmäisen sävelen, jota seuraa pikkurilli, nimetön, keskisormi ja etusormi. Tällöin saadaan viiden nuotin kuvio, jota toistetaan nopealla tempolla useita kertoja. Tremolon soittamiseen auttaa, mikäli sormissa on hieman kynsiä, jotka koskettavat kieliä. Pelkällä sormen pinnalla soittaminen tuottaa vastusta, joka ei auta tremolon soittamisessa.

Tremoloa voidaan voidaan soittaa myös kolmella sormella, jolloin sormitus on peukalo, keskisormi ja etusormi. Tämä on aluksi hieman helpompaa koska käytössä on vähemmän sormia. Tämän vuoksi tremoloon tutustumisen voi aloittaa kolmen sormen tekniikalla.

Kolmen sävelen tremolossa ensimmäisen sävelen soittaa peukalo, toisen keskisormi ja kolmannen etusormi. Älä tue käden rannetta kitaran kanteen tai kielten päälle vaan ota kädelle tukipiste kitaran kannen reunasta ja anna ranteen roikkua rentona. Tällöin sormet saavat vapaan liikkuvuuden eikä ranteeseen kohdistu ylimääräistä rasitusta.

Soita aluksi kuviota aivan hitaasti ja voit käyttää apuna myös metronomia. Voit rytmittää soiton trioleiksi eli kolmen nuotin jaksoiksi. Pyri siihen, että kukin sävel soi yhtä kovaa ja soiton rytmi on tasainen.

Neljän nuotin tremolossa sormien soittojärjestys on peukalo, nimetön, keskisormi ja etusormi. Tämä on hyvin yleinen sormikombinaatio ja sillä voidaan soittaa neljän nuotin rytmiä eli 16-osanuotteja.

Tekniikkaan tutustuessa voi aluksi tuntua siltä, ettei sormissa ole kontrollia, joka saa soiton dynamiikan sekä rytmin kärsimään. Uudet tekniikat vaativat aina paljon toistoja ja nimenomaan puhtaasti tehtyinä. Älä kiirehdi oppimisen kanssa vaan annan sille aikaa. Saat harjoitteluun hyvän rutiinin jos käytät tämän opiskeluun joka päivä 5 minuuttia.

Treenivinkki

Kontrollia voidaan kuitenkin harjoitella myös ns. aksenttitreenillä. Siinä korostetaan kunkin sormen toimintaa soittamalla kieli hieman kovempaa aina tietyllä sormella. Voit aluksi soittaa harjoituksen niin, että soitat neljän sormen kuviota katkeamattomana ketjuna hitaalla tempolla. Soita kieli peukalolla hieman kovempaa kuin muilla sormilla. Tätä kutsutaan aksentiksi.

Tämän jälkeen toista harjoitus useita kertoja aksentoimalla soittoa nimettömällä. Nyt huomio kiinnittyy erityisesti tähän sormeen, joka vahvistaa sen yksilöllistä toimintaa. Sitten toista sama metodi aksentoimalla keskisormella sekä myös etusormella.

Sointusävelten lisääminen tremoloon

Tremoloon saadaan valtavasti lisäväriä kun siihen lisätään sointusäveliä. Tällöin tremoloa voidaan käyttää minkä tahansa soinnun kanssa ja sitä voidaan soveltaa eri sointukiertoihin.

Tekniikka pysyy saman kolmen tai neljän sormen tremolona mutta ensimmäinen sävel, joka soitetaan peukalolla soitetaankin toiselta kieleltä. Sitä voidaan aluksi harjoitella kahdella ohuimmalla kielellä vapaana soitettuna. Se ei juuri muuta soiton soittotuntumaa ja kun tämä kuvio alkaa tuntua luontevalta voit ottaa käyttöön muitakin lisäkieliä.

Usein peukalolla soitetaan tietynlaista kuviota, joka saa soiton kuulostamaan lähes siltä, että kyseessä on yhden soittajan sijaan kaksi. Tällöin peukalolla soitetaan arpeggiokuviota samalla kun tremololla soitetaan melodia. Kyseessä on haastava tekniikka mutta harjoittelemalla senkin saa haltuun.

Yllä on Em-sointuun sovellettu tremolokuvio, jossa peukalo liikkuu kolmella kielellä. Pidä koko ajan d-kielen 2. nauha painettuna pohjaan ja anna sävelten soida päällekkäin. Pidä tempo hitaana, jotta soittaminen on mahdollisimman hallittua ja kontrollissa. Vähitellen voit nostaa tempoa kun liikeradat vakiintuvat ja soittaminen alkaa tuntua helpommalta. Voit käyttää tätä samaa ideaa myös kolmen sormen kuvioonkin, jolloin saat soittoon erilaista rytmiikkaa.

Hyviä treenihetkiä!
-Samuli

Lataa blogin oheistiedostot

Lataa oheistiedostot
Samuli

Samuli Federley soittaa ja opettaa vauhdikasta kitarointia lapsille ja aikuisille kuudesta kahdeksaan kielellä. Näin myös Rockwayllä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä