Takaisin Blogisivulle
Tehosekoitin -  Valonkantaja (Helppo näppäilytreeni)

Tehosekoitin - Valonkantaja (Helppo näppäilytreeni)

November 29, 2023
Kirjoittanut
Samuli
Federley
Akustinen kitara
Kitara
Kitarablogi
Kitaransoitto
Kitaraopetus
Samulin blog
Takaisin Blogisivulle

Tehosekoitin - Valonkantaja (Helppo näppäilytreeni)

November 29, 2023
Kirjoittanut
Samuli
Federley

Tehosekoitin - Valonkantaja (Helppo näppäilytreeni)

Tehosekoitin on vuonna 1991 Lahdessa perustettu kotimainen rock-yhtye. Tehosekoitin on yksi Suomen merkittävimmistä yhtyeistä ja sen tarttuvat hitit ovat syynä yhtyeen pitkään uraan. Lähes jokainen suomalainen on kuullut jonkin Tehosekoittimen kappaleista kuten Pillitä Elli Pillitä, Valonkantaja, Hetken Tie On Kevyt tai Kaikki Nuoret Tyypit.

Yhtye koostuu neljästä jäsenestä, jotka ovat tätä nykyä laulaja Otto Grundström, basisti Hannu Kilkki, kitaristi Matti Mikkola, rumpali Tero Sundell sekä kosketinsoittaja Juha Kuoppala.

Voit katsoa oheisesta videosta Matti Mikkolan Rig Rundownin

Yhtyeen musiikki on alkujaan hyvin punk-vaikutteista ja se saavuttikin mainittavaa kulttimainetta Suomen punk-piireissä. Vähitellen musiikki muuttui monipuolisemmaksi ja sai uusia vaikutteita ilmaisuunsa mm. pop-musiikin kentältä. Yhtye ilmoitti lopettavansa keikkailun vuonna 2004 mutta on tehnyt sen jälkeen useamman comebackin erinäisten kiertueiden muodossa.

Valonkantaja

Valonkantaja on tarttuva pop-kappale Tehosekoittimen neljänneltä albumilta, joka kantaa nimeä Freak Out. Albumi ylsi Suomen myyntilistoilla sijalle yhdeksän ja pysyi siellä yhteensä kahdeksan viikkoa.

Kappaleessa käytetään kitaralle yleisimpiä avosointuja ja sen introna sekä pääteemana toimii kaunis sointunäppäilykuvio. Siinä käytetään neljää eri sointuotetta ja soittosaundina on puhdas sähkökitara saundi.

Intron soinnut ovat Dsus2, F, Am sekä G. Dsus2 kaksi on tässä kappaleessa Dm, jossa ei soiteta normaalin avo-otteen tavoin ohuimman e-kielen 1. nauhaa vaan annetaan kielen soida avoimena.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on image-114.png

Soita Dsus2-otteessa 3. nauha pikkurillillä ja 2. nauha keskisormella. F-otteessa soitetaan 1. nauha etusormella, 2. nauha keskisormella ja 3. nauha nimettömällä. Am:ssa 1. nauha soitetaan etusormella, g-kielen 2. nauha nimettömällä ja d-kielen 2. nauha keskisormella.

Ennen kuin alat harjoitella introa kuuntele ensin kappale tästä:

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on image-116-650x314.png

Pidä ensimmäisessä tahdissa Dsus2-ote painettuna, johon lisätään etusormella b-kielen 1. nauha valmiiksi. Kun soitat b-kielen 3. nauhan niin soita siitä pull-offilla 1. nauha, joka odottelee jo valmiiksi painettuna. Kaikki intron sävelet on mahdollista myös pikata mutta pienet legato-osuudet kuten pull-offit ja hammerit tuovat soittotuntumaan ja kuulokuvaan variaatioita. Voit tutustua tarkemmin legatosoittoon tällä kurssilla.

Ensimmäisen tahdin viimeisen sävelen kohdalla vaihtuu otteeksi F-sointu. Paina saman tien kaikki edellä esitetyt soinnun kolme säveltä pohjaan. Tahdin puolessa välissä etusormi irrotetaan b-kieleltä, joka soitetaan avoimena. Tämän jälkeen 1. nauha lisätään takaisin b-kielelle hammeria käyttäen.

Kolmannessa tahdissa soitetaan Am-sointu, joka painetaan kokonaisuudessaan kerrallaan pohjaan. Tässäkin otteessa irrotetaan etusormi b-kieleltä, joka soitetaan avoimena ja jonka jälkeen etusormi soitetaan takaisin 1. nauhaan hammerilla. Tahdin viimeisen sävelen kohdalla vaihtuu G-sointu.

Tässä introssa G-sointu soitetaan vain käyttämällä avoimia kieliä. Pienenä lisäsävelenä sointuun lisätään c-sävel b-kielen 1. nauhalta, joka myös esiintyy muissakin soinnuissa. Toisinaan sointukiertoon voi saada yhtenäisyyttä soittamalla jokaiseen sointuun jonkin saman sävelen.

Soittotekniikka

Voit soittaa koko intron joko plektralla näppäillen tai käyttämällä sormia eli sorminäppäilyä. Voit tutustua tähän tekniikkaan oheisella Rockwayn kurssilla.

Mikäli käytät soittoon plektraa voit joko käyttää koko ajan vuorotellen alas- ja ylöslyöntejä käyttävää vuoropikkausta. Siinä joka toinen sävel soitetaan plektran alas- ja joka toinen ylöslyönnillä. Voit myös soittaa riffin niin, että soitat plektran alaslyönneillä kaikki a- ja d-kielten sävelet ja ylöslyönneillä kolmen ohuimman kielen sävelet. On myös mahdollista käyttää pelkkiä alaslyöntejä mutta ylöslyönnit tuovat soittoon helppoutta, joka myös vaikuttaa positiivisesti kuulokuvaan.

Jos taas käytät sorminäppäilyä, on tyypillisin tapa soittaa riffi niin, että soitat peukalolla a- ja d-kielten sävelet, etusormella g-kielen, keskisormella b-kielen ja nimettömällä e-kielen. Tähänkin voi toki keksiä omia sovellutuksia mutta tyypillisesti sorminäppäilyssä on ideana, että yksi sormi näppäilee jonkin tietyn kielen.

Harjoittele riffi hitaasti ja huolellisesti sekä pyri soittamaan se ulkomuistista mahdollisimman nopeasti.

Hyviä treenihetkiä!
-Samuli

Lataa blogin oheistiedostot

Lataa oheistiedostot
Samuli

Samuli Federley soittaa ja opettaa vauhdikasta kitarointia lapsille ja aikuisille kuudesta kahdeksaan kielellä. Näin myös Rockwayllä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä