Kitaransoitossa vaaditaan useissa erilaisissa musiikillisissa tilanteissa sormi-independenssiä eli sormien itsenäistä toimintaa. Hyvin tyypillinen tämänkaltainen tilanne kun soitamme esimerkiksi Am-soinnun avo-otteena. Usein tätä sointua voidaan muunnella ja koristella ottamalla soinnusta etusormi pois muiden sormien pysyessä paikallaan. Sormi voidaan myös laittaa takaisin paikoilleen, joka muodostaa pienen melodisen kuvion muun otteen pysyessä aloillaan. Tämä edellyttää etusormelta itsenäistä kysyä liikkua ilman, että se vaikuttaa muihin sormiin. Tämänkaltainen tilanne löytyy esimerkiksi Metallican The Unforgiven-kappaleen introsta.
Sormi-independenssiä vaaditaan myös erilaisissa melodian- ja soolonsoittotilanteissa. Normaalielämässä ei juuri erillisten sormien itsenäistä työskentelyä tarvita, joten ilman harjoitusta se voi tuntua hyvinkin haastavalta ja haitata kitaransoittamista.
Useimmiten sormien itsenäisyys kasvaa soittoharrastuksen myötä ja sitä voi myös harjoittaa ja nopeuttaa erinäisillä täsmäharjoituksilla.
Esitän seuraavaksi harjoituksen, joka kehittää jokaisen sormen independenssiä ja liikkuvuutta. Harjoitus on haastava mutta tehokas ja voit ottaa sen osaksi treenirutiiniasi, jolla voi aina aloittaa harjoittelusession.
Harjoituksessa käytetään kaikkia neljää sormea, jossa etusormella soitetaan ohuimman e-kielen 5. nauha, keskisormella 6. nauha, nimettömällä 7. nauha ja pikkurillillä 8. nauha. Sormet pidetään koko ajan omalla paikallaan ja kun kahta sormea aletaan liikuttamaan kahden muun sormen tulee pysyä paikallaan liikkumattomana.
Aluksi etu- ja keskisormi liikkuvat tabin osoittamalla tavalla kaikki kielet läpi. Eli etusormi soittaa 5. nauhat ja keskisormi 6. nauhat samalla kun nimetön pysyy koko ajan ohuimman kielen 7. nauhalla ja pikkurilli 8. nauhalla. Soita harjoitus hitaasti läpi ja voit plektrakäden osalta soveltaa harjoitukseen vuoropikkausta.
Seuraavaksi työtä tekevät keskisormi sekä nimetön. Ne tekevät saman kuvion kuin ensimmäisessä harjoituksessa soitettiin mutta tällä kertaa paikallaan pysyvät etusormi 5. nauhalla sekä pikkurilli 8. nauhalla. Mikäli tuntuu, ettet yletä kunnolla soittamaan paksuimpien kielten säveliä voit soittaa harjoituksen esimerkiksi vain D-kieleen saakka. Soita harjoitukset useamman kerran läpi kunnes ne alkavat tuntumaan helpoilta.
Viimeisessä harjoituksessa käytetään ainoastaan nimetöntä sekä pikkurilliä. Pidä etu- ja keskisormi paikoillaan 5. ja 6. nauhoilla. Tuo peukalo kitaran kaulan taakse sen keskiosan tuntumaan niin saat sormiin enemmän ulottuvuutta. Ote, jossa peukalo kiertyy osittain kaulan yli saa sormet lukkiutumaan, joka vie paljon pois niiden ulottuvuudesta.
Voit myös soveltaa harjoitusta niin, että vaihdat sormitusta aina kahden kielen välein. Voit siis soittaa e- ja b-kielillä etu- ja keskisormella, g- ja d-kielillä keskisormella sekä nimettömällä ja a- sekä e-kielillä nimettömällä ja pikkurillillä. Ne sormet, jotka eivät ole käytössä pysyvät omilla paikoillaan ohuella e-kielellä.
Toinen tapa soveltaa harjoitusta on pitää aluksi kaikki sormet paksuimmalla e-kielellä ja toistaa tällä variaatiolla samat harjoitukset. Voit aina olla harjoitusten kanssa luova ja soveltaa niitä eri muotoihin.
Hyviä treenihetkiä!
-Samuli
Samuli Federley soittaa ja opettaa vauhdikasta kitarointia lapsille ja aikuisille kuudesta kahdeksaan kielellä. Näin myös Rockwayllä.