Looper eli luupperi on muusikoille suunnattu efektilaite, jolla voi reaaliajassa äänittää musiikillisia fraaseja ja jättää ne soimaan luupilla eli kertautuen taustalle. Voit esimerkiksi ns. lennossa äänittää kitaralla sointukierron ja jättää sen soimaan taustalle samalla kun soitat sooloa sen päälle. Voit myös rakentaa moniäänisiä musiikillisia kerroksia, jotka mahdollistavat yhtyemäisen äänikuvan luomisen yhden muusikon voimin.
Loopereita on monenkokoisia ja tasoisia ja usein niiden käyttö vaatii hieman opiskelua. Yksinkertaisimmillaan ne ovat tavallisen lattiaefektipedaalin kokoisia ja suuremmat laitteet ovat räkkikokoisia eli reilu 40cm leveyssuunnassa. Luuppereita valmistavat useat eri yritykset ja niitä on löydettävissä melko helposti kotimaisista musiikkiliikkeistä.
Mm. yksi maailman menestyneimmistä artisteista Ed Sheeran, joka esiintyy pitkälti yksin, käyttää usein konserteissaan luupperia. Ohessa on lyhyt esimerkki Sheeranin luupperin käytöstä:
https://youtu.be/qX2eJsj9MiQ
Tällä Rockwayn kurssilla tutustutaan niinikään loopperin käyttämiseen.
Loopperin perusidea on hyvin yksinkertainen; ensin aktivoit nauhoituksen polkaisemalla kytkintä, soitat haluamasi fraasin ja lopetat nauhoituksen polkaisemalla samaa kytkintä. Nauhoite jää pyörimään taustalle, jonka päälle voit rakentaa lisää luuppeja tai soittaa sooloa. Eri loopperit sisältävät eri määrän nauhoitustilaa aina 10:stä minuutista tunteihin. On myös mahdollista tallentaa eri looppeja eri äänipaikoille, jolloin voit halutessasi aktivoida jonkin tietyn loopin niin, ettei kaikkien äänitteiden tarvitse soida koko ajan samanaikaisesti.
Luupperit ovat suosittuja etenkin trubaduurien keskuudessa, jolloin laitteen avulla saadaan luotua yhden muusikon voimin laajempia musiikin kerroksia. Yksi suosituimmista efektien valmistajista on japanilainen BOSS, jonka katalogista löytyy useita eri luuppereita.
Kuvan RC-1 luupperi on ensimmäinen laatuaan ja sitä on nykyään julkaistu useana eri jatkomallina aina RC-500:n saakka. Sen käyttö on yksikertaista ja hauskaa ja se soveltuu niin aloittelijoille kuin ammattilaisillekin. Kyseisessä laitteessa on tallennustilaa 9 minuutin verran, joka riittää mainiosti hyvinkin kompleksisen kappaleen rakentamiseen. Yleensä yksi luuppi on muutamien sekuntien mittainen, joten rakennustilaa kyllä löytyy.
Hienous tämän ja monen muun luupperin ominaisuuksissa on se, että mikäli soitat 4/4 tahtilajissa, laite pystyy tunnistamaan soiton tempon, jonka perusteella se asettaa reaaliajassa soittamasi pätkän hyvään tempoon ja luontevaan toistoon. Luupperin tunnistaessa soiton tempon se asettaa kaikki nauhoitetut klipit istumaan samaan tempoon, jolloin lopputulos kuulostaa saumattomalta. Joissain luuppereissa on myös sisäänrakennettu rumpukone, jolla voit halutessasi lisätä soiton päälle siihen istuvan rumpukompin.
Myös valmistaja Mooerilta löytyy erittäin kompakti luupperi. Kyseessä on Groove Loop niminen pedaali, joka sisältää 16 erilaista rumpugroovea. Tämä onkin tämän pedaalin erikoisuus, jonka avulla saat luuppien lisäksi soittoosi rytmistä tukea.
Laite toimii joko 9V-paristolla tai verkkovirralla. Siinä on yhteensä 20 minuuttia tallennustilaa, joka takaa pidempienkin esitysten tallentamisen. Se on myöskin hyvin kompakti kooltaan eikä vie juurikaan tilaa kuljetettaessa.
Groove Loopissa voit tallentaa soittoasi, jonka jälkeen voit halutessasi säätää äänitteen tempoa. Äänitysten määrä on siinä rajoittamaton kunnes 20 minuuttia äänitteitä tulee täyteen.
Tämä Bossin valmistama luupperi kooltaan suurempi kuin edellä esitetyt laitteet ja tämä yksikkö sisältääkin huomattavasti enemmän ominaisuuksia.
Äänityskapasiteettia siitä löytyy 13 tuntia. Tämä mahdollistaa myös sen, että esimerkiksi esiintyessäsi voit käyttää valmiiksi äänitettyjä luuppeja, jotka voit aktivoida play-kytkimellä. Usein toki itse luuppien äänittäminen lennossa on yleisölle viihdyttävää, joten sitä voi harjoitella erikseen kotioloissa.
Laitteesta löytyy myös rumpukone, 16 erikuuloista rumpusettiä sekä 57 valmista rytmiä. Tämän yksikön avulla voit luoda esimerkiksi pelkällä kitaralla kokonaisen bändin äänikuvan. Voit myös yhdistää laitteen usb-liittimen avulla tietokoneeseen ja siirrellä luuppeja laitteesta toiseen. Tämäkin yksikkö toimii niin paristoilla kuin verkkovirrallakin.
Ohessa on vielä loistava esimerkki luupperin käyttömahdollisuuksista. Videossa Ed Sheeran on kytkenyt luupperiin kitaran lisäksi kosketinsoittimen. Videon alussa hän äänittää kunkin raidan erikseen, jonka jälkeen hän pysäyttää äänitteen. Tämän jälkeen hän aktivoi niitä takaisin päälle yksi kerrallaan kappaleen kasvaessa ja luoden näin kappaleeseen dynaamiseen rakenteen.
https://youtu.be/Gorw8ZQ4EVY
-Samuli
Samuli Federley soittaa ja opettaa vauhdikasta kitarointia lapsille ja aikuisille kuudesta kahdeksaan kielellä. Näin myös Rockwayllä.