Takaisin Blogisivulle
Kromatiikkaa kansalle – Hohner Chrometta 8

Kromatiikkaa kansalle – Hohner Chrometta 8

September 4, 2024
Kirjoittanut
Martin
Berka
Kitarablogi
Katsaus
Oppaat
Takaisin Blogisivulle

Kromatiikkaa kansalle – Hohner Chrometta 8

September 4, 2024
Kirjoittanut
Martin
Berka

Kromatiikkaa kansalle – Hohner Chrometta 8

Syyskuun ensimmäinen päivä vuonna 1951 on tärkeä merkkipaalu huuliharppuvalmistajan Hohnerin kronikassa. Sinä päivänä Hohner esitteli uuden Chrometta-sarjansa, firman edullisin kromaattisien huuliharppujen mallisto, joka on edelleen tuotannossa käytännössä muuttamattomana.

Kromaattinen huuliharppu ei ollut lainkaan uusi idea, vaan jo 1880-luvulta alkaen keksijät etsivät parasta tapaa valmistaa sellaista huuliharppua, joka tarjoaisi läntisen skaalan kaikki 12 puolisäveltä.

Ensimmäiset luomukset yksinkertaisesti yhdistivät yhden c-duuri-harpun ja yhden cis-duuri-harpun samaan runkoon päällekkäin. Näissä soittimissa oli tuplasti tavallista harppua kanavia, ja soittajan piti olla nopea ja tarkka vaihdettaessa ylä- ja alarivin reikien välillä.

Mutta jo aika pian asia pyrittiin ratkaisemaan mekaanisesti, niin että kromaattisesta huuliharpusta tulisi kompaktimpi soitin. Ensimmäisissä patenteissa metalliset “sormet” liukuivat suoraan kielilaattojen päällä, estäen ja vapauttaen osa kielistä. Näistä menetelmistä ei kuitenkaan saatu ratkaiseva läpimurto, koska metallisormet ja harpun kielet menivät koko ajan keskenään jumiin.

Hohner Chrometta 1

Vuonna 1911 Hohnerin tuotekehitys keksi sen ratkaisun, josta tuli sittemmin alan standardi. Kamman ilmakanavien eteen asennettaan erillinen suukappale, jossa on reikien ja kanavien välillä kulkeva jousitettu reikälevy. Kun levy on aloitusasennossa, ilma pääsee vain c-duuri-skaalan kielille, ja kun levy painetaan sitten sormella vasemmalle, soivat vain cis-duurin äänet. Huom: monissa nykyharpuissa suukappale on muuten helposti käännettävä vasenkätiselle sopivaksi.

Näin syntyi siis Hohner Chromonica 260, joka oli ensimmäinen nykyaikainen kromaattinen huuliharppu. Muilla tavoin Chromonica oli tehty kuin tyypillinen Hohner Marine Band, puisella kammalla ja kulmikkailla teräskansilla –  uutuusmalli oli vain paksumpi ja pidempi.

Muovi tekee tuloaan huuliharppuihin

Toisen maailmansodan jälkeen muovista tuli erittäin mielenkiintoinen materiaali myös soitinrakennuksessa. Huuliharpuissa muovin suurin etu on, että se kestää käytännössä mukisematta ihmisen sylkeä ja ilman lämpötilan vaihtelut. Perinteisissä malleissa käytössä oleva puinen kampa saa päällensä useamman kerroksen lakkaa, mutta ajan kanssa lakkakerros voi vaurioitua, minkä seurauksena kampa voi alkaa turpoamaan ikävästi.

Hohner Chrometta -huuliharppujen tuotantoa 1950-luvulla

Ruiskuvalettu muovi mahdollistaa myös sellaisten osien valmistamista tasalaatuisesti, joiden veistäminen puusta olisi miltei mahdotonta.

Hohner Chromettan tapauksessa firman kehitysosasto keksi yksiosaisen kamman, jossa ilmakanavien lisäksi oli samalla valmis suukappale. Kromaattisen huuliharpun reikälevy kulkee tämän sarjan soittimissa omassa kanavassaan muovikamman sisällä. Chrometta-mallien muotoilukin oli silloin uudenlainen – koko soitin on sulavasti pyöristetty ja näin istuu hyvin käteen.

Hohner Chrometta 8 on firman kuplavolkkari

Hohner Chrometta -malliston tuotanto on siirretty jo aikoja sitten kustannussyyistä Kiinaan, minkä ansiosta nämä huuliharput ovat yhä firman edullisimpia kromaattisia huuliharppuja.

Chrometta 8 (netin hinnat: noin 80-95 euroa) on malliston pienin malli, jonka ansiosta se kulkee housuntaskussa lähes yhtä vaivattomasti mukana kuin tavallinen 10-reikäinen bluesharppu. Kuljetusta varten Chrometta-sarjalaiset myydään omissa nahkakuvioisissa muovikoteiloissaan.

Hohner Chrometta 8

Nimensä mukaisesti tämä Chrometta tarjoaa kahdeksan reiän edestä äänialaa. Koska kromaattiset harput viritetään niin kutsutussa soolo-vireessä, jossa neljä kanavaa muodostuvat aina yhden oktaavin, kahdeksan reikää tarkoittaa kaksi oktaavia ääniala kummassakin sävellajissa (C4–C#6).

Vuoden 2024 Hohner Chrometta 8 tehdään periaatteessa samalla tavalla kuin edeltäjänsä, 1950-luvun Chrometta I. Mustaan, paksuun ja pyöreään muovirunkoon on ruuvattu kaksi kielilaattaa ventiileineen. Ventiilit ovat miltei kaikkien kromaattisien harppujen erikoisuus – ne ovat yksinkertaisesti ohuet ja kapeat muoviläpyskät kielten vastapäätä, jotka vähentävät soiton aikana liiallista ilman tarvetta tukkimalla kielilaatoissa saman kanavan juuri käyttämättömien kielten aukot.

Koska 1950-luvulla Hohner markkinoi Chrometta-mallit – ja niiden saman aikakauden ei-kromaattiset Educator-sisarmallit – aloittelijoille sopiviksi, Chrometta 8:n kanavien reiät ovat hyvin isoja ja suorakulmaisia. Firman mukaan isot aukot tekevät oikean kanavan löytämisestä helpomman kuin perinteiset pienet suorakulmat tai pyöreät reiät.

Chrometta 8 on – tietysti – viimeistelty hyvin sulavilla teräskansilla, jotka istuvat erinomaisesti ainakin omaan käteeni.

Hohner Chrometta 8

Nettitesteissä kiistellään Hohner Chrometta -sarjan yhteydessä aina siitä, ovatko niiden isot reiät hyvä vai huono ominaisuus. Omistan entuudestaan vain yhtä, hyvin edullista kromaattista harppua, jolla on pyöreitä reikiä suukappaleessaan, ja täytyy myöntää, että minulla kesti hieman, ennen kuin Chromettan kanssa oma osumatarkkuus oli kutakuinkin kohdallaan. Asia ei ole kuitenkaan millään lailla ylitsepääsemätön ongelma, vaan uuden tuttavuuden yksi ominaisuus.

Chrometta 8:n tärkein ominaisuus ja suurin myyntivaltti on mallin kaunis ja suurella volyymilla soiva ääni. Tämä huuliharppu on aito Hohner, vaikka sen hinta on hyvin maltillinen ja vaikka sarja tehdään nykyään Kiinassa. Chrometta 8 soi hyvin koko äänialallaan ja sen kielet on viritetty hyvin.

Miksi ostaisin jonkun halvan, no-name Chromonica-kopion, kun tarjolla on kerran näin hyvä aito Hohner edullisesti? Mainitsen tässä vielä lisäksi sitä, että Hohnerin omasta varaosakaupasta netissä saa lähes kaikkiin tuotannossa oleviin huuliharppuihin varaosia – myös Chrometta-malleihin.

Kirjoittaja: Martin Berka

Lue myös: Bluesharput - kolme nykyaikaista huuliharppua

Lataa blogin oheistiedostot

Lataa oheistiedostot
Martin Berka

Martin Berka on kokenut pitkän linjan muusikko ja musiikkitoimittaja. Rockwayn blogista löydät muun muassa Berkan oppaita ja katsauksia klassikkosoittimista uusiin huippumusiikkitarvikkeisiin!

Voisit olla kiinnostunut myös näistä