Takaisin Blogisivulle

Aloittelijalle: Helppoja kolmen soinnun kappaleita kitaralle

March 6, 2024
Kirjoittanut
Samuli
Federley
Akustinen kitara
Kitara
Kitaransoitto
Kitaraopetus
Sähkökitara
Samulin blog
Takaisin Blogisivulle

Aloittelijalle: Helppoja kolmen soinnun kappaleita kitaralle

March 6, 2024
Kirjoittanut
Samuli
Federley

Aloittelijalle: Helppoja kolmen soinnun kappaleita kitaralle

Tässä blogissa on kymmenen kitarakappaletta, jotka voit soittaa vain kolmea sointua käyttämällä. Soinnut ovat helppoja avosointuja, jotka ovat kitaransoiton kätetyimpiä otteita. Niiden soittamiseen tarvitaan kolmea sormea otelaudalla ja voit soittaa niitä joko sormilla näppäilemällä tai plektran avulla.

Saat soitettua nämä esimerkkikappaleet sekä akustisella että sähkökitaralla ja ne soveltuvat vaikeusasteeltaan aloittelijoille.

Toki myös pidemmällekin ehtineille soittajille näistä voi olla iloa. Mikäli olet jo soittoharrastuksessasi pidemmällä, voit soveltaa kappaleisiin barreotteita ja erilaisia komppirytmejä sekä tekniikoita.

Lue lisää: Soinnut ja otteet kitaralla

Mikäli Rockway on sinulle tuntematon palvelu, suosittelen lunastamaan ilmaisen kokeilun ja tutustumaan Tom Stillmanin alkeiskurssin videosisältöihin ilmaiseksi.

Akustisen kitaran alkeiskurssi

C, F ja G -soinnut kitaralla

Voit soittaa seuraavat esimerkkikappaleet käyttäen C-, F- ja G-sointuja. Näet sormitukset kuvasta hieman alempana.

Nämä soinnut ovat musiikissa hyvin yleisiä, joten on hyvä oppia ne, koska niitä tarvitaan monissa muissakin kappaleissa.

Aluksi on hyvä harjoitella sointuja erikseen niin, että saat sormesi nopeasti ja rennosti oikeille paikoilleen kunkin soinnun muodostamiseksi.

Sitten voit harjoitella vaihtoja kahden soinnun välillä, keskittyen siihen, miten sormiesi tulee liikkua uutta sointua muodostaessaan. Harjoituksen myötä nämä vaihdot sujuvoituvat.


Yllä on esitetty soinnut tab-nuottikuvassa. Voit tutustua tabien lukemiseen täältä.

Saat alla olevasta videosta kätevästi otettua C-duurisoinnun haltuun opettajamme Tom Stillmanin johdolla. Opetusvideo on osa kurssiamme Akustisen kitaran alkeiskurssi.


Aloitetaan kappalevalinnat todella klassisilla harjoitusbiiseillä. Näiden jälkeen päästään J. Karjalaiseen, Hurriganesiin ja Bruno Marsiin!


Paljon Onnea Vaan

Harjoittele tämä laulu, jotta voit toimia säestäjänä syntymäpäivillä ja tuoda perinteiseen lauluun uutta vivahteikkuutta. Sointujen vaihdot on merkitty sen sanan yläpuolelle, jossa ne vaihtuvat.

Paljon onnea


Ukko Nooa

Kaikkien tunteman lastenlaulun voi säestää vain kahdella soinnulla.

Ukko Nooa


D- ja A-soinnut kitaralla

Seuraavissa kappaleissa esiintyy muutama uusi sointu, joiden soittaminen on helppoa. Soinnut ovat D ja A. Harjoittele soinnut ulkomuistiin ja vaihtele niitä keskenään kunnes sormet löytävät omille paikoilleen kuin itsestään.


Viidestoista Yö (J. Leskinen)

Tämä kotimainen klassikkokappale käyttää kolmea sointua, jotka ovat D, G ja A. Lisää suomalaisia klassikoita löydät Rockwayn kurssitarjonnasta, esimerkiksi Helpot Suomi-klassikot -kurssista.

Juice Leskinen, yö


I Will Stay (Hurriganes)

Tässä toisessa suomiklassikossa tutustutaan vielä yhteen uuteen sointuun, nimeltään A-molli. Sitä merkitään usein Am ja se on erittäin yleinen musiikissa, oli tyylisuunta mikä tahansa. Video-oppitunnin löydät täältä.

Hurriganes, I will stay


Kolme Cowboyta (J. Karjalainen)

Tässä kappaleessa on taas käytössä tutut kolme sointua, jotka ovat C, F ja G. Video-oppitunnin löydät täältä.

Kolme Cowboyta soinnut


Sweet Home Alabama (Lynyrd Skynyrd)

Tässä hyvin tunnetussa amerikkalaisessa kappaleessa käytetään sointukiertoa, joka on D, C ja G.

Sweet home Alabama soinnut


Lazy Song (Bruno Mars)

Suurin osa tästä kappaleesta on soitettavissa kolmella soinnulla. Siinä on yksinkertainen reggae-poljento ja sointukierto pysyy lähes samana koko kappaleen ajan.

Lazy Song, Bruno Mars soinnut


Hey Jude (The Beatles)

Tämän kappaleen säkeistö soitetaan käyttäen kolmea aiemmin esiteltyä sointua, jotka ovat D, G ja A.

Hey Jude (The Beatles) soinnut


Uusi sointu: E-sointu kitaralla

Tutustutaan vielä yhteen erittäin yleiseen perussointuun, joka on E. Sen sormitus ja muoto ovat samat kuin Am-soinnussa, mutta sormet painetaan vain eri kielille.


Free Fallin (Tom Petty)

Tässä kappaleessa käytetään tuttuja perussointuja, joista yksi on uusi, edellä esitetty E. Kappaleessa käytetyt soinnut ovat A, D ja E.

Free Fallin (Tom Petty) soinnut


Blowin' In The Wind (Bob Dylan)

Viimeisenä kappaleena esittelen Bob Dylanin Blowin' In The Wind-kappaleen. Siinä on käytössä samoja sointuja kuin edellisissäkin kappaleissa, jotka ovat G, C ja D.

Blowin In The Wind (Bob Dylan) soinnut

Ota haltuun nämä muutamat perussoinnut, ja voit soittaa tuhansia muitakin kappaleita. Usein musiikin peruspalikat ovat hyvin yksinkertaisia, ja kappaleet rakentuvat muutaman soinnun kiertoihin.

Kitara on loistava soitin sekä itsensä että muiden säestämiseen, ja näillä kappaleilla ja soinnuilla pääset hyvään alkuun. Hyviä treenihetkiä!

-Samuli

Lataa blogin oheistiedostot

Lataa oheistiedostot

Samuli Federley soittaa ja opettaa vauhdikasta kitarointia lapsille ja aikuisille kuudesta kahdeksaan kielellä. Näin myös Rockwayllä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä