Kaikki eivät synny kitaransoiton ihmelapseksi ja aloita soittamista viiden vanhana. Tällöin kysymys kuuluukin; voiko ja kannattaako soittamista aloittaa "vanhemmalla" iällä kuten vaikkapa +40-vuotiaana. Tähän on yksinkertainen vastaus: kyllä voi ja kyllä kannattaa.
Ihminen ei koskaan lakkaa oppimasta ja uusien asioiden omaksumiselle ei ole olemassa ikärajaa. Olen omassa yli 25-vuotta kestäneellä opetusurallani törmännyt aikuisten kesken hyvin laajalti ajatukseen, jossa oppilas toteaa, ettei tässä iässä enää kannata yrittää tai että on liian myöhäistä oppia kunnolla uutta. Henkilökohtaisesti ajattelen, että tämä on tekosyy sille, ettei uskalla haastaa itseään peläten pettymyksiä. Toinen tapa naamioida tämä uskaltamattomuus on todeta, että kunhan vain soittelen omaksi ilokseni ja ei tämä mitään vakavaa ole. Siitähän soittamisessa aina tuleekin olla kyse; että sitä tehdään lähtökohtaisesti omaksi iloksi eikä se koskaan saakaan olla liian vakavaa.
Kukaan ei varmasti voi kieltää, että vaikka vain soittelisi kitaraa omaksi ilokseen, etteikö soittamisesta saisi enemmän iloa, kun asiat sujuvat hienosti. Tavallaan syy sille, ettei halua treenata instrumenttiansa kunnolla koska haluaa vain soitella omaksi ilokseen on ristiriitaista. Jos soittamista ei harjoittele, ei myöskään soittaminen suju eikä siitä varmasti saa silloin iloakaan.
Suurin harha-ajatus tässä onkin se, että ajatellaan treenaamisen olevan ikävää ja jotenkin pakonomaista. Tähän ajatukseen kun teet muutoksen, niin kaikki soittamisessa muuttuu. Treenaaminen voi olla nautinnollista ja erittäin hauskaa. Mikään ei ole palkitsevampaa kuin huomata, kehittyvänsä, joka puolestaan motivoi harjoittelemaan enemmän. Ja tämä on nimenomaan omaksi iloksi tehtyä työtä. Myöskin sana työ voi kuulostaa toisten korvaan negatiiviselta, joten älä ajattele treenaamista pakollisena työnä, jotta voisi soittaa haluamiaan kappaleita, vaan se on laatuaikaa itsensä sekä instrumenttinsa kanssa.
Kaiken lisäksi kehittävään soittamiseen ei vaadita tuntitolkulla päivittäistä omistautumista. Useimmiten voit tehdä taitoihisi dramaattisia muutoksia samalla vaivalla kuin mitä jo siihen entuudestaan käytät. Kaiken a ja o on se, ei niinkään miten paljon vaan miten käytät aikasi. Suunniteltu harjoittelu vie taitojasi joka päivä eteenpäin kuin päämäärätön soittelu (joka on toki toisinaan myös oivallista tekemistä). Uskalla hieman haastaa itseäsi ja et tule pettymään. Harjoittelu ei ole kivuliasta, se ei saa sinua tuntemaan itseäsi huonoksi vaan tekee juuri päinvastoin. Kun harjoittelet omantahtisesti ja oikein, tulokset ovat väistämättömiä.
Lue treenauksen suunnittelusta lisää tässä kirjoituksessa.
Vääränlaisen asenteen harjoitteluun huomaa jo siinä, että esim. kesän lähestyessä moni oppilaistani toteaa, ettei kesällä tule harjoiteltua kun silloin tehdään kesäasioita. Mielestäni tämä kertoo sen, että harjoittelu koetaan epämielekkääksi ja se ei sovi lomatekemiseksi. Ajatus ei olekaan viettää kokonaisia kesäpäiviä sisällä soittaen vaan suunnitellulla harjoittelulla saat tuloksia aikaan vain puolenkin tunnin päiväharjoittelulla. Myöskin onneksemme instrumenttimme on kitara, jonka voi ottaa mukaan mökille ja matkoille ja sitä voi soitella ulkona pihakeinussakin.
Tässä kirjoituksessa käydään läpi asioita, joita voit tehdä soittimesi kanssa kesällä.
Minulla on ollut useitakin oppilaita, jotka ovat aloittaneet kitaransoiton vasta eläkeiässä. Niin kuin missä tahansa asiassa, huipuksi tuleminen vaatii vuosikymmenten harjoittelua mutta toistaiseksi kukaan eläkeläinen ei olekaan halunnut tulla huipuksi. He ovat halunneet saavuttaa perustaidot soittamisessa, joilla voi viihdyttää itseään ja läheisiään. He ovat usein motivoituneita käyttämään aikaa asian eteen ja usein puolessa he jo pystyvät säestämään moninaisia kappaleita sekä soittamaan kauniita melodioita.
Suurin "virhe", jonka etenkin varttuneemmat ihmiset tekevät soittamisessa on se, että joka kerta kun he tarttuvat kitaraan he soittavat läpi samat asiat, jotka jo osaavat. Mahdollisesti he myös toistavat samat virheet, jotka toistetaan joka kerta ja tällöin soittaminen ei kehity. Kannattaa ottaa muutama soittotunti, jolloin opettaja neuvoo oikeanlaisen soittotekniikan, joka ei ole kehittymisen tiellä vaan mahdollistaa vaivattoman ja helpontuntuisen soittamisen. Usein aivan pienillä muutoksilla on valtava vaikutus ja niiden korjaus on helppoa.
Jos haluat oppia soittamaan kitaraa kevyellä perustasolla kannattaa varata soittamiselle ja harjoittelulle aikaa puoli tuntia 4-5 kertaa viikossa. Toki määrä vaihtelee ja välillä on enemmän tai vähemmän muita menoja mutta säännöllisellä soittamisella saat tuloksia ja ajallisesti siihen ei tarvitse käyttää tuntukausia kerrallaan.
Tällä kurssilla tutustutaan tehokkaaseen treenaamiseen.
Mikäli sinulla on aikaa harjoitella viikossa neljä kertaa puoli tuntia kerrallaan voit toteuttaa tämän seuraavasti:
Ensimmäisenä päivä harjoittele kolme uutta sointua ja niiden vaihtamista hitaalla tempolla. Voit ottaa mukaan myös plektrakädessä jonkin yksinkertaisen komppikuvion.
Toisena päivänä voit keskittyä soittotekniikkaan kuten plektran käyttöön, legatoon, sorminäppäilyyn tai vaikkapa bendeihin.
Kolmantena päivänä voit harjoitella otelautatuntemusta. Apuna voit käyttää tätä kirjoitusta.
Neljäntenä päivänä harjoittele jotakin kappaletta. Vaihtele rohkeasti kappaleiden tyylisuuntia. Välillä se voi olla helppo pop-kappale, toisinaan rockia, jazzia, countryä jne. Kappaleita soittamalla huomaat nopeasti, mitä sinun tulee harjoitella ja voit sisällyttää tämän asian treenirutiiniisi.
Muista myöskin, ettei kitaran viritys, vahvistimen säätäminen ja nuottien pläräys ole harjoittelua. Kun suunnittelet harjoittelusi hyvin, säästät itseltäsi myös ajan hukkaamista ja voit heti ryhtyä toimeen kun tartut kitaraan. Pyri pyhittämään soittohetkesi täydellisesti itse asialle. Jos sinulla on puoli tuntia aikaa soittaa, käytä vain yhden tai kahden asian läpikäymiseen. Muista että laatu korvaa määrän, joka pätee erityisen hyvin harjoitteluun. Sulje pois kaikki häiriötekijät kuten älylaitteet ja käy wc:ssä ennen harjoittelua. Jos käytät puoli tuntia aikaa intensiivisesti jonkin asian hiomiseen, voit varmasti todeta asian kehittyneen tänä lyhyenä aikana.
Älä myöskään pide kiirettä harjoittelun kanssa. Kukin ihminen kehittyy omaa vauhtiaan ja älä turhaudu, jos et ole kuvittelemallasi tasolla kuukauden treenauksen jälkeen. Soittamisessa ei ikinä tule valmista ja niin kliseistä kuin se onkin, tärkeintä on nauttia matkasta. Taidot kehittyvät pienin askelein kerrallaan ja nauti näistä askeleista. Jokainen hetki, jonka vietät laadukkaasti soittaen soittimesi kanssa, tekee sinusta paremman soittajan kuin edellisenä päivänä.
Rohkeasti vaan soittamaan ja älä vertaa itseäsi muihin. Soittamista nimenomaan tehdään omaksi iloksi!
-Samuli
Samuli Federley soittaa ja opettaa vauhdikasta kitarointia lapsille ja aikuisille kuudesta kahdeksaan kielellä. Näin myös Rockwayllä.