Takaisin Blogisivulle
Spark Mini tuo harjoitusvahvistimen nykyaikaan

Spark Mini tuo harjoitusvahvistimen nykyaikaan

July 17, 2024
Kirjoittanut
Martin
Berka
Kitara
Kitarablogi
Oppaat
Katsaus
Takaisin Blogisivulle

Spark Mini tuo harjoitusvahvistimen nykyaikaan

July 17, 2024
Kirjoittanut
Martin
Berka

Spark Mini tuo harjoitusvahvistimen nykyaikaan

Viime aikoina sanat “Positive Grid” ja “Spark” ovat olleet vahvasti esillä kitaristien keskusteluissa. Eikä ihme, sillä Positive Gridin Spark-vahvistimet ovat päivittäneet harjoitusvahvistimien ominaisuuksien kirjon nykyaikaan.

Spark-mallit ovat nyt saatavilla Suomessa Musamaailman maahantuomina, ja valitsimme sarjan keskikokoisen Spark Mini -vahvistimen (239 €) testiin.

Positive Grid Spark Mini

Vahvistimen ja appin täydellinen symbioosi

Positive Gridin Spark Mini -vahvistin on firman kokonaisvaltaisessa konseptissa se fyysinen hardware-osa, joka on ikään kuin kitarakäytöön optimoitu, hyvin laadukas bluetooth-kaiutin. Spark Mini on erittäin kompakti kymmenenwattinen stereovahvistin, jolla on kaiuttimien lisäksi pohjassa bassotaajuuksia vahvistava passiivinen resonaattori.

Positive Grid Spark Mini

Säädinpaneeli tarjoaa neliasentoisen kiertokytkimen presettien vaihtoon, sekä volumesäätimet kitaralle ja “musiikille” (= bluetooth- tai aux-tulolle). Takapaneelista taas löytyy päälle/pois-nappi, pair-nappi bluetooth-yhteyden luomiselle, usb-liitin sisäisen akun lataamiseen, aux-tulo, sekä kuulokelähtö. Pakkaukseen kuuluvat styrkkarin lisäksi lyhyt usb-johto, sekä kantoremmi.

Positive Grid Spark Mini

Jos Spark Minissä olisi todellakin vain neljä “soundia” ilman EQ:ta tai muita mahdollisuuksia muokkauksen, laitteen hinta olisi kyllä posketon, mutta – kuten jo mainitsin – vahvistin on vain koko konseptin hardware-osasto.

Positive Grid -maailman monipuolisuus ja käyttäjäystävällisyys aukeaa nimittäin vasta, kun Spark Miniä liitetään bluetoothilla Spark-appia pyörävään älylaitteeseen. Appilla voi luoda vahvistimen neljälle preset-paikoille juuri omaan makuun ja käyttöön sopivia soundeja appin tarjoamista 33 vahvistin- ja 43 efektimallinnuksista. Jos pakettiin kuuluvat mallinnukset eivät riitä, tarjoaa Positive Grid vielä lisämaksullisia vaihtoehtoja (mm. lisensoituja Jimi Hendrix -efektejä ja -vahvistimia).

Omia presettejä voi tallentaa vahvistimen lisäksi myös firman omaan ToneCloud-pilveen myöhempää käyttöä varten. Presettejä voi myös jakaa muiden Spark-käyttäjien kanssa.

Spark-appin soundiosastoa on erittäin helppo ja intuitiivista käyttää – efekti tai vahvistin vaihdetaan täppäämällä ja skrollaamalla, ja sen virtuaalisäätimistä otetaan yksinkertaisesti kiinni säätämistä varten. Ohjelman graafinen toteutus on ensiluokkaista ja käyttäjälle ystävällistä. Kaikki muutokset vaikuttavat vahvistimeen ilman viivettä, ja jos muutos halutaan tallentaa yhteen vahvistimen presettistä sekin käy käden käänteessä.

Spark-appi osaa kuitenkin vielä paljon muuta soundien ruuvailun lisäksi. Se voi toimia mm. tekoäly-pohjaisena taustabändinä, se voi auttaa biisien sointujen blokkaamisessa, ja se tarjoaa runsaasti opetusvideoita.

Ensiluokkainen, iso soundi

Kaikista edellä mainituista oivista ominaisuuksista olisi kuitenkin vain rajallisesti iloa, jos vahvistimen soundi olisi ponneton ja muovinen. Onneksi Spark Minin soundi on kaikki, paitsi sitä!

En olisi koskaan uskonut, että alle 17 cm korkeasta pikkulootasta, joka painaa vain puolitoista kiloa, lähtee niin täyteläinen ja iso soundi. Osa tästä kiitoksesta menee pikkuvahvistimen stereofoniaan, joka on hyödynnetty niin hyvin, että etenkin kaiut tuntuvat ympäröivän soittajan.

Vahvistin- ja efektimallien laatu on ensiluokkaista ja tarjonta menee laidasta laitaan. Spark Mini tuntuu myös “oikealta” vahvistimelta, koska sen digitaaliset mallit reagoivat mallikkaasti kitaran volumepotikkaan. Spark Mini on juuri sellainen laite, jolla kitaran soittaminen ja harjoittelu on erittäin mielekäs puuha.

Demovideota varten olen äänittänyt Spark Minin soundeja mikrofonilla, koska halusin näyttää pikkuvahvistimen omaa soundia niin kuin se on. Spark Mini voi kuitenkin toimia myös usb-äänikorttina, jolloin sitä pystyy äänittämään myös suoraan digitaalisesti.

Kirjoittaja: Martin Berka

Lataa blogin oheistiedostot

Lataa oheistiedostot
Martin Berka

Martin Berka on kokenut pitkän linjan muusikko ja musiikkitoimittaja. Rockwayn blogista löydät muun muassa Berkan oppaita ja katsauksia klassikkosoittimista uusiin huippumusiikkitarvikkeisiin!

Voisit olla kiinnostunut myös näistä