Takaisin Blogisivulle
Pentatonisen asteikon asemat

Pentatonisen asteikon asemat

July 10, 2024
Kirjoittanut
Samuli
Federley
Kitara
Kitaransoitto
Kitaraopetus
Sähkökitara
Akustinen kitara
Samulin blog
Takaisin Blogisivulle

Pentatonisen asteikon asemat

July 10, 2024
Kirjoittanut
Samuli
Federley

Pentatonisen asteikon asemat

Pentatoninen asteikko ja tarkennettuna mollipentatoninen asteikko on kenties yleisin kitaristien käyttämä asteikko. Kyseessä viidestä sävelestä koostuva asteikko, jolla soitetaan lukemattomia sooloja ja melodioita lähes jokaisessa musiikin genressä. Tässä asteikko asteikossa on oma selkeä saundinsa mutta se on kenties kitaristien suosiossa etenkin sen helpposoittoisuuden vuoksi.

The Benefits of Playing Guitar: How it Can Improve Your Life

Pentatonista asteikkoa kuullaan kenties eniten käytettävän amerikkalaisessa blues-, rock-, country- ja popmusiikissa. Sillä voidaan soittaa sooloja, melodioita ja säveltääkin kappaleita. Kyseinen asteikko istuu kitaralle erityisen hyvin, koska se voidaan soittaa samasta asemasta, ilman että käden tarvitsee liikkua sivusuunnassa lainkaan käyttäen vain kahta säveltä kieltä kohden.

Am-pentatoninen asteikko koostuu siis viidestä sävelestä, jotka ovat a, c, d, e ja g. Soita kukin 5. nauhan sävel etusormella ja 7. nauhojen sävelet nimettömällä ja 8. nauhat pikkurillillä. Totuttele soittamaan asteikko niin vuoropikkausta käyttäen kuin legatoakin. Soita asteikko myös laskeutuvasta eli ylimmästä sävelestä alimpaan ikään kuin lukisit nuottia takaperin.

Tällä kurssilla voit opiskella pikkauksen saloja.

Kun saat asteikon soittamiseen otetta niin, että oikea sormitus tulee lihasmuistista ja tekniikka ei takkuile, voit kokeilla improvisoida pieniä melodianpätkiä sitä käyttäen oheisen taustan päälle:

Pentatonisen asteikon asemat

Pentatonista asteikkoa ei tarvitse soittaa vain yhdestä asemasta eli samasta kohtaa otelautaa. Se voidaan soittaa aloittaen mistä tahansa asteikon sävelestä, jolloin kun asteikossa on viisi eri säveltä, saamme aikaiseksi viisi erilaista sormitusta.

Asteikon sointiin ei vaikuta se, missä järjestyksessä sen sävelet soitetaan. Kyseessä on edelleen pentatoninen asteikko soitammepa sävelet a, c, d, e, g tai vaikkapa d, e, g, a, c jne. Kun opettelemme kaikki viisi pentatonisen asteikon sormitusta, voimme vapaasti soittaa mistä tahansa otelautaa emmekä ole jumissa vain yhdessä sormituksessa.

Alla on esitetty kaikki pentatonisen asteikon viisi eri asemaa:

1.

2

3.

4.

5.

Harjoittele kukin sormitus erikseen huolellisesti ulkomuistiin. Tiedosta aina, millä asteikon sävelellä aloitat ja missä kohtaa asteikkoa on sävellajin perussävel eli a. Voit aloittaa melodisen fraasin soittamisen perussävelestä tai lopettaa likin siihen, jolloin soitto kuulostaa hallitulta.

Asteikot on hyvä osata soittaa eri soittotekniikoita käyttäen kuten pikaten sekä legatolla. Kussakin tekniikassa on oma saundinsa ja ne mahdollistavat erilaisten ideoiden soittamisen. Tällöin et myöskään ole kiinni vain yhdessä tekniikassa. Harjoittele soittamaan kukin asema nousevana sekä laskeutuvana, sillä musiikissa fraasit voivat liikkua mihin suuntaan tahansa. Myös käyttää käyttää kieli hyppyjä tai soittaa vain yhden sävelet kieltä kohden.

Totuttele kunkin aseman sormitukseen myös improvisoinnin kautta käyttäen apuna edellä esitettyä taustanauhaa.

Hyviä treenihetkiä!
-Samuli

Lataa blogin oheistiedostot

Lataa oheistiedostot
Samuli

Samuli Federley soittaa ja opettaa vauhdikasta kitarointia lapsille ja aikuisille kuudesta kahdeksaan kielellä. Näin myös Rockwayllä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä