Takaisin Blogisivulle
Opettele kitaralla: Käärijä - Cha cha cha

Opettele kitaralla: Käärijä - Cha cha cha

May 10, 2023
Kirjoittanut
Samuli
Federley
Kitara
Kitarablogi
Kitaransoitto
Samulin blog
Yleinen
Takaisin Blogisivulle

Opettele kitaralla: Käärijä - Cha cha cha

May 10, 2023
Kirjoittanut
Samuli
Federley

Opettele kitaralla: Käärijä - Cha cha cha

Suomea on edustamassa vuoden 2023 Euroviisuissa Käärijä-niminen artisti. Tätä blogia kirjoittaessani ei ole vielä selvinnyt kuka tulee voittamaan tämän vuoden kilpailun mutta Käärijä on ennakkosuosikki ympäri Eurooppaa.

Hänen kappaleensa, Cha cha cha, on energinen teos, jossa yhdistyvät heavykitarat elektroniseen poljentoon. Samantyylistä musiikkia tekee myös saksalainen Electric Callboy, joka niinikään niittää suurta suosiota ympäri maailman.

https://youtu.be/KGFkMD2zotU

Intro

Kappaleen intro on soitettu matalalla kosketinsoitinsaundilla, joka on helposti soitettavissa myös kitaralla. Kyseessä on yksiääninen riffi, joka kulkee e-molli sävellajissa tempon ollessa noin 150bpm.

Voit soittaa koko riffin käyttämällä plektran alaslyöntejä, jotta soittoon saadaan mahdollisimman tasainen sointi. Käy myöskin plektrakäden demppausta, jolla sävelet saadaan tummemmiksi sekä lyhytsointisiksi. Tämä riffi toistuu koko ajan intron sekä säkeistön taustalla.

Pyri saamaan soittoon mahdollisimman tasainen sointi niin rytmisesti kuin dynaamisestikin. Soita kuviota metronomin kanssa, jotta saat siihen mahdollisimman hyvän timen.

Voit harjoitella lisää demppaustekniikkaa tällä kurssilla.

Säkeistö

Säkeistön taustalla pysyy sama intron riffi, jonka päälle soitetaan toisella kosketinsoitinsaundilla lyhyt melodia joka kolmannessa ja neljännessä tahdissa. Melodia sisältää vain kaksi säveltä mutta on tehokkaan kuuloinen kun se soitetaan napakasti hyvässä rytmissä.

Soita P.M.-merkatut eli dempatut sävelet tarkasti vain kyseiset sävelet dempaten. Tällöin niistä muodostuu rytmisiä ghost-noteja, jotka antavat melodialle ryhtiä.

Kertosäe

Cha cha cha:n kertosäe hieman myötäilee kappaleen intron ideaa mutta on soitettu 5-sointuja käyttäen metallisen saundin luomiseksi.

Lue lisää 5-soinnuista tästä kirjoituksesta.

Kertosäkeen riffissä käytetään dempattuja yksittäisiä säveliä sekä kahden kielen 5-sointuja. Rytmi on koko ajan tasainen 8-osa rytmi, eli soitamme plektralla kaksi iskua yhtä metronomin iskua kohden.

Ensimmäisessä tahdissa soitetaan avoimen e-kielen lisäksi E5- sekä F5-soinnut. Kaikki avoimet e-kielen sävelen soitetaan dempaten ja kaikki 5-soinnut soitetaan avoimena, jolloin ne tulevat selkeäsi esiin muuten tasaisesta rytmistä. Toisen tahdin viimeisellä iskulla soitetaan Bb5 sointu.

Toinen rivi on muuten sama kuin ensimmäinen mutta Bb5-sointu jätetään siellä pois. Toinen rivi kerrataan kolmesti, jonka jälkeen kertosäe aloitetaan alusta.

Käytä tässä plektran alaslyöntejä raskaan sekä tasaisen soinnin saamiseksi. Voit harjoitella lisää downpicking-tekniikkaa tällä kurssilla.

Bridge

Toisen kertosäkeen palataan alkuun ja soitetaan kaikki tähänastiset osat läpi. Toisen kertosäkeen jälkeen tulee bridge-osio, joka johdattelee kappaleen viimeiseen osioon, jota voidaan kutsua Chorus 2:ksi.

Bridgessä siirrytään hieman melodisempaan suuntaan ja siinä soitetaan neljä eri 5-sointua tasaisella 8-osa rytmillä. Soinnut ovat E5, D5, A5 sekä C5.

Huomioi neljännen tahdin viimeiselle iskulle tuleva tauko, josta siirrytään tehokkaasti kappaleen viimeiseen osioon.

Chorus 2

Cha cha cha:n viimeinen osio kuulostaa kaikessa suuruudessaan myös kertosäettä, jonka vuoksi sitä voidaan kutsua chorus 2:ksi.

Osioss käytetään samoja 5-sointuja kuin bridgessäkin mutta hieman eri järjestyksessä.

Käytä tässäkin osassa soittotekniikkana plektran alaslyöntejä. Vaihtoehtoisesti voit soittaa myös plektran edestakaisella harjakomppaustekniikkalla.

Voit opiskella kyseistä tekniikkaa tällä kurssilla.

Voit pyrkiä sammuttamaan otelautakäden etusormella kaikki muut kielet, joita ei soiteta, jolloin soitosta tulee mahdollisimman puhtaan kuuloista. Etenkin harjakomppausta käytettäessä alkavat ylimääräiset kielet helposti soida. Etusormen kevyellä barreotteella saat kielet sammutettua ja soitto kuulostaa sen ansiosta paremmalta.

Hyviä soittohetkiä!

-Samuli

Lataa blogin oheistiedostot

Lataa oheistiedostot
Samuli

Samuli Federley soittaa ja opettaa vauhdikasta kitarointia lapsille ja aikuisille kuudesta kahdeksaan kielellä. Näin myös Rockwayllä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä