Takaisin Blogisivulle
Steel-kitarat – miksi tarvitset sellaisen?

Steel-kitarat – miksi tarvitset sellaisen?

June 18, 2025
Kirjoittanut
Samuli
Federley
Kitara
Sähkökitara
Samulin blog
Takaisin Blogisivulle

Steel-kitarat – miksi tarvitset sellaisen?

June 18, 2025
Kirjoittanut
Samuli
Federley

Steel-kitarat – miksi tarvitset sellaisen?

Steel-kitara (lap steel) on kitara, jota pidetään istuma-asennossa sylissä ja jota soitetaan sormeen kiinnitetyllä slideputkella, joka on valmistettu teräksestä tai lasista. Tämän soittimen saundi on monelle tuttu countrystä sekä havajityylisestä musiikista. Pedal steel -kitara on samankaltainen soitin, joka on asennettu telineeseen, jossa soittimen virettä muutetaan pedaaleilla, jotka ovat kytköksissä telineeseen.

Lap Steel -kitara Antti Vuorenmaan sylissä. Taustalla Pedal Steel sekä resonaattorikitara.

Pedal steel -kitarassa voi olla 1-4 otelautaa, jotka viritetään yleensä mihin tahansa avosointuun. Soittimen virettä voidaan muunnella lennossa pedaalien tai polvivipujen avulla ja kyseessä onkin hyvin uniikki soitin. Steel-kitaraa soitetaan slideputken lisäksi toisen käden sormiin kiinnitetyillä sormiplektroilla.

Pedal steel -kitarassa on yleisimmin kaksi kymmenkielistä otelautaa. Toinen otelauta on viritetty E-duurisointuun, jota voidaan muuttaa kahta pedaalia painamalla A-duuriksi. Toisessa otelaudassa puolestaan on pohjasävelenä F ja sen lisäksi loput kielet muodostavat C6-soinnun. Tähän otelautaan on liitettynä useampia pedaaleja ja sen virettä voidaan muokkailla enemmän kuin ensimmäisen otelaudan. Muita yleisiä avovireitä ovat avo G- sekä D-vireet mutta toki soittimen voi virittää mihin tahansa vireeseen.

Otelautojen, kielten ja pedaalien määrä voi vaihdella ja lisäominaisuutena soittimessa voi olla myös polviin kiinnitetyt vivut, jotka niinikään vaikuttavat kielten vireeseen. Pedal steel -kitaralle tyypillinen sointi on liukuva, koska sen otelaudoissa ei ole lainkaan normaalille kitaralle ominaisia nauhoja. Slideputkella voidaan liukua portaattomasti sävelestä toiseen ja otelaudoissa on viivoilla merkittynä eri sävelkorkeudet.

Lap Steel -kitara

Steel-kitaraa edeltäviä soittimia olivat ukulele sekä havajinkitara. Se sähköistettiin 1930-luvulla ja 40-luvulla se omaksuttiin etenkin countrysoittajien keskuudessa, jotka muokkasivat soittimen ominaisuuksia edelleen. Lap steeliä on käytetty myös paljon rockissa ja muutamia legendaarisia sen soittajia ovat Led Zeppelinin Jimmy Page sekä Pink Floydin David Gilmour. Esimerkiksi jälkimmäisenä mainitun kappaleessa High Hopes kuullaan pitkä lap steel -soolo.

Mm. laadukkaista kitaroistaan tunnettu Gretch-merkki valmistaa myös lap steel -kitaroista. Niihin on kytketty yksi mikrofoni sekä tarvittavat äänensäätimet, joiden avulla soittimen ääni saadaan vahvistettua ja muokattua. Tämän ansiosta soitin sopii hyvin bändi kokoonpanoon jäämättä muiden soitinten jalkoihin. Toinen tunnettu lapsteelien valmistaja on Epiphone, joka myös valmistaa perinteisiä sähkökitaroita.

Lap steel on melko tekninen soitin mutta sitä voi alkaa soittamaan kuka vaan. Koska soitin on sylissä tai telineessä sopii se hyvin kaikenkokoisille soittajille. Voit tutustua slide-soittoon tällä Rockwayn kurssilla.

-Samuli

Lataa blogin oheistiedostot

Lataa oheistiedostot
Samuli

Samuli Federley soittaa ja opettaa vauhdikasta kitarointia lapsille ja aikuisille kuudesta kahdeksaan kielellä. Näin myös Rockwayllä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä