Takaisin Blogisivulle

Lumiukko-elokuvan tunnari "Walking in the Air" kitaralla

December 20, 2023
Kirjoittanut
Samuli
Federley
Kitara
Kitaransoitto
Kitaraopetus
Sähkökitara
Akustinen kitara
Samulin blog
Takaisin Blogisivulle

Lumiukko-elokuvan tunnari "Walking in the Air" kitaralla

December 20, 2023
Kirjoittanut
Samuli
Federley

Lumiukko-elokuvan tunnari "Walking in the Air" kitaralla

Tässä blogissa käydään läpi miten soitetaan kuuluisa joulunajan kappale Walking In The Air. Kyseessä on Howard Blaken säveltämä kappale, joka tunnetaan Lumiukko-animaatioelokuvan tunnusmusiikkina. Alun perin kappaleen esitti St Paulin katedraalin kuoropoika Peter Auty, ja siitä on tehty lukuisia cover-versioita esimerkiksi suomalaisen Nightwish-yhtyeen toimesta.

Tässä blogissa opetan miten kappaleen laulumelodia soitetaan kitaralla, kappaleen soinnut ja miten ne soitetaan. Kappale koostuu kolmesta osasta: A-osa, väliosa sekä B-osa

Blogin esimerkki on kirjoitettu oktaavia alemmaksi alkuperäisversiosta sen soittamisen helpottamiseksi kitaralla.

Walking in the air -kappaleen soinnut

Käydään ensiksi läpi kappaleen soinnut. Sävellajina on Dm ja soinnut ovat lähinnä sävellajin sisäisiä sointuja muutamaa poikkeusta lukuunottamatta B-osassa

A-osan soinnut ovat Dm x 3, C x 2, Gm x 1, Bb x 1 ja Dm x 2. 

Väliosan soinnut ovat F, Dm, Bb, Gm ja Dm x 2.

B-osan soinnut ovat A, Dm, G, C, Cm, F, Bb, E, A.


Jos soinnut eivät ole tuttuja, voit kerrata niitä helposti kitaran alkeiskursseillamme.

Soinnut voidaan soittaa ns. kokonaisina kolmisointuina tai 5-sointuina, jolloin niiden soittaminen on huomattavasti yksinkertaisempaa. Liitän oheen tabin, jossa on esitetty kukin sointu kumpanakin versiona.


soinnut
soinnut2

Voit soveltaa näihin sointujen erilaisia komppityylejä. Alkuperäisversiossa kompin soittaa piano, jota voi jäljitellä kitaralla arpeggiomaisella säestyksellä. Yksinkertainen harjauskomppityylinen säestys voisi olla soinnun soittaminen jokaiselle neljäsosanuotille alaslyönnillä.



Walking in the air -kappaleen melodia

a-osa
a-osa2

A-osan melodia on hyvin yksinkertainen ja se on helppo soittaa. Kitaristina voit hakea siihen tulkintaa vibratolla ja dynamiikan vaihtelulla. Huomioi myös pitkät sävelet, jotka soivat joskus yli tahdin mittaisina.

Väliosa

väliosa
väliosa2

Väliosa koostuu pääosassa tasaisista 1/8-osanuoteista. Voit soittaa joko pelkillä plektran alaslyönneillä tai vuoropikaten. Vaihtoehtoisesti voit soittaa osion käyttämällä legato-tekniikkaa, joka soveltuu hyvin vuorottelevien sävelten soittoon. Kyseessä on kappaleen pianolla soitettu osio. Viulut mukailevat melodiaa myös kuitenkin hieman varioiden sitä.

B-osa

b-osa
b-osa2

Kappaleen b-osa sisältää 1/8-osanuotteja sekä pidempikestoisia säveliä. Pitkiin säveliin on hyvä soveltaa vibratoa. Muihin säveliin voit lisätä mm. liukuja melodian elävöittämiseksi. Melodia etenee b-osasta takaisin a-osaan.

Muista käydä läpi myös jouluaiheiset kitarakurssille. Ne löydät täältä.

Hyvää joulua!

-Samuli

Lataa blogin oheistiedostot

Lataa oheistiedostot

Samuli Federley soittaa ja opettaa vauhdikasta kitarointia lapsille ja aikuisille kuudesta kahdeksaan kielellä. Näin myös Rockwayllä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä