Takaisin Blogisivulle

Kitaristin koordinaatioharjoitus

February 7, 2024
Kirjoittanut
Samuli
Federley
Harjoitus
Kitara
Kitaransoitto
Kitaraopetus
Akustinen kitara
Sähkökitara
Samulin blog
Takaisin Blogisivulle

Kitaristin koordinaatioharjoitus

February 7, 2024
Kirjoittanut
Samuli
Federley

Kitaristin koordinaatioharjoitus

Omassa opetustyössäni usein kuulen, miten oppilaani kertovat etteivät aina tiedä mitä harjoitella. Monen kohdalla on kyse harjoitusten runsaudenpulasta. Tarjolla on niin paljon materiaalia, että on vaikea päättää mihin keskittyä. Soittamista on toki miellyttävintä harjoitella kappaleiden soittamisen kautta mutta moni soittaja päätyy aina soittamaan samoja kappaleita, jotka jo osaa entuudestaan. Tämä ei varsinaisesti vie tehokkaasti soittotaitoa eteenpäin ja saa soittajasta tuntumaan siltä, ettei kehity.

How Much Should I Practice Guitar | Fender Guitars

Kappaleiden soittamisen kautta voi kehittyä monipuolisesti mutta ei välttämättä aina järin tehokkaasti. Musiikkia soitettaessa soittotekniikat voivat vaihtua hyvinkin tiheästi. Jo yhden tahdin aikana voidaan soittaa esimerkiksi muutama sävel legatotekniikalla, käyttämällä sointuotteita, liukuja ja muita tekniikoita. Tällöin soittaja ei varsinaisesti keskity mihinkään näistä tekniikoista tarkasti vaan ohittaa ne nopeasti, jolloin kyseisen tekniikan hallintaa kehittyy hyvin hitaasti.

Välillä kannattaakin keskittyä hetkeksi harjoittelemaan jotain tiettyä soittotekniikkaa, jota tarvitaan varsinaisen musiikin soitossa. Tällöin saat tekniikan nopeammin haltuun ja musiikin soittaminen helpottuu.

Vuoropikkaus kitaralla

Etenkin sähkökitaraa soitettaessa käytetyin soittotekniikka on vuoropikkaus. Siinä soitetaan plektralla yksi sävel kerrallaan vuorotellen plektran alas- ja ylöslyönneillä. Sitä voidaan verrata kävelyyn, jossa kumpikin jalka ottaa vuorotellen askeleen. Tällöin kävely on mahdollisimman tehokasta ja taloudellista kun ei tarvitse sattumanvaraisesti ottaa toisinaan kaksi peräkkäistä askelta samalla jalalla.

How Long Should You Practice Guitar A Day - Breakthrough Guitar | Online  Guitar Lessons

Voit tutustua plektrasoittoon tällä kurssilla.

Suurin haaste vuoropikkaamisessa monelle on se, että käsien välinen synkronisaatio ei ole kohdillaan. Kun plektra lyö kieltä, tulee sormen soittaa sävel otelaudalla täsmälleen samaan aikaan. Kun tämän lisäksi plektran lyöntisuunnat vaihtelevat ja otelaudalla käytetään eri sormia joutuu käsien välinen yhteistyö eli synkronisaatio koetukselle.

Voit lukea aiheesta lisää tässä kirjoituksessa.

Tekniikan treenaamisesta kannattaa muodostaa itselleen rutiini. Aina kun pidät soittohetken niin sisällytä siihen edes pieni määrä tekniikan harjoittelemista. Täsmällinen treenaaminen tuottaa nopeasti tuloksia ja soitto alkaa pian tuntumaan helpommalta.

Koordinaatioharjoitus kitaralle (molemmat kädet)

Tekniikan harjoittelemiseen voidaan käyttää lyhyitä täsmätreenejä, jotka keskittyvät johonkin tiettyyn tekniikan osa-alueeseen. Esitän seuraavaksi lyhyen harjoituksen, jonka avulla kehität niin vuoropikkausta, neljän sormen käyttämistä otelaudalla sekä kummankin käden välistä synkronisaatiota.

Kyseessä on sovellut kuuluisasta kromaattisesta harjoituksesta, jossa soitetaan yhdellä kielellä neljä sormea vierekkäisillä nauhaväleillä.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on image-130.png

Soita 5. nauha etusormella, 6. nauha keskisormella, 7. nimettömällä ja 8. pikkurillillä. Pyri pitämään sormet rentoina ja koko ajan mahdollisimman lähellä kieltä. Kun et anna sormien nousta liikaa, pysyy niiden liike pienenä saaden soiton tuntumaan helpommalta.

Pikkaa plektralla ensimmäinen sävel alaslyönnillä, toinen ylöslyönnillä ja niin edelleen. Keskity siihen, että ensimmäinen sävel soitetaan aina plektran alaslyönnillä. Tällaisen kiintopisteen pitäminen auttaa soittamisen pitämistä kasassa, jolloin ei tarvitse keskittyä jokaiseen nuottiin erikseen. Soita aluksi harjoitus hyvin hitaasti vain yhden kerran kerrallaan. Kun alat saamaan siihen tuntumaa voit soittaa sen kaksi kertaa putkeen tasaisessa rytmissä. Pyri pitämään myös plektran liike mahdollisimman pienenä. Taloudellisessa soitossa pyritään minimoimaan liikkeiden suuruus, joka tuo soittoon helppoutta.

Kun saat soitettua harjoituksen useita kertoja putkeen katkeamattomalla rytmillä voimme alkaa tehdä variaatioita harjoitukseen.

Ideana on vuorotellen siirtää aina yhtä sormea paksummalle sekä ohuemmalle kielelle muiden pysyessä edelleen samalla kielellä. Tämä sotkee erityisesti plektrakäden liikettä kun yksi sävel poikkeaa muista toiselle kielelle. Tämä vaatii nimenomaan käsien välitä yhteispeliä, jota tarvitaan musiikin soittamisessa aina.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on image-133.png
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on image-134.png

Ensimmäisessä variaatiossa etusormi siirtyy d-kielelle muiden pysyessä edelleen g-kielellä. Tämä ei saa vaikuttaa kummankaan käden liikeratoihin vaan pyri pitämään liike yhdenmukaisesta ja samanlaisena kuin ensimmäisessä harjoituksessa.

Toisessa variaatiossa etusormi liikkuu b-kielelle. Pidä edelleen vuoropikkaus yllä ja kummankin käden liike pienenä. Harjoittele kumpikin variaatio erikseen niin, että voit soittaa sen putkeen useita kertoja tasaisessa tempossa. Keskity myös siihen, että hengityksesi pysyy normaalina. Monella soittajalla on huomaamaton tapa, jolloin he haastavaa asiaa soittaessaan pidättävät hengitystään tai se muuttuu pinnalliseksi. Tämä ei tietenkään vaikuta edullisesti mihinkään tekemiseen. Kun voit pitää hengityksen tasaisena ja koko kropan rentona tuntuu myös soitto luontevalta.

Lopulta voit yhdistää kaikki variaatiot yhdeksi pitkäksi harjoitukseksi:

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on image-135-650x131.png

Ensin soitetaan neljä säveltä samalta kielteltä, joka on harjoitus 1. Tämän jälkeen etusormi siirtyy d-kielelle, joka on variaatio 2. Tämän jälkeen palautetaan kaikki sormet samalle kielelle (harjoitus 1), jonka jälkeen etusormi siirtyy b-kielelle (variaatio 2).

Voit soittaa harjoitusta metronomin kanssa, joka auttaa tempon pitämisessä tasaisena. Pidä aluksi tempo hyvin hitaana, jotta voit hallita täysin soittoa. Älä luota tuuriin vaan pyri olemaan tietoinen koko ajan siitä, millä plektraniskulla soitat minkäkin sävelen.

Jo tämä harjoitus on omiaan kehittämään soittotekniikkaa mutta voit toki varioida harjoitusta lisää. Seuraavaksi voit tehdä samat variaatiot mutta niin, että liikutat keskisormea aina vierekkäisille kielille. Tämän jälkeen on vuorossa nimetön ja lopuksi pikkurilli. Näin tästä yksinkertaisesta ideasta saadaan hyvinkin kattava harjoituskokonaisuus, joka kehittää hyvin tehokkaasti soittotekniikkaa. Voit soittaa harjoituksen useilta eri kieliltä tai eri kohdista otelautaa. Pyri tekemään harjoittelemisesta mielekästä ja kun keskityt tekemiseen, niin kehitys tulee nopeammin. Tämä motivoi harjoittelemaan enemmän ja soittaminen tuntuu hauskalta.

Hyviä treenihetkiä!

-Samuli

Lataa blogin oheistiedostot

Lataa oheistiedostot

Samuli Federley soittaa ja opettaa vauhdikasta kitarointia lapsille ja aikuisille kuudesta kahdeksaan kielellä. Näin myös Rockwayllä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä