Takaisin Blogisivulle
Kesäloman jälkeen takaisin soittamaan kitaraa

Kesäloman jälkeen takaisin soittamaan kitaraa

October 9, 2024
Kirjoittanut
Samuli
Federley
Akustinen kitara
Kitara
Kitaransoitto
Kitaraopetus
Samulin blog
Takaisin Blogisivulle

Kesäloman jälkeen takaisin soittamaan kitaraa

October 9, 2024
Kirjoittanut
Samuli
Federley

Kesäloman jälkeen takaisin soittamaan kitaraa

Kesä on viimeistään nyt ohi ja paluu arkeen alkaa. Omalla kohdallani työ kitaransoiton opettajana niin ikään jatkuu syyslukukauden muodossa ja kyseltyäni oppilailtani kesän kuulumisia kitaransoiton saralla on valtaosalla treenaaminen jäänyt vähiin tai kokonaan tauolle.

Harrastamisessa tämä on tietenkin ymmärrettävää sillä kesään kuuluu muitakin aktiviteettejä kuin kitaransoitto. Silti täysi tauko kitaransoittamisesta ei ole suositeltavaa sillä soittaminen perustuu todella suurelta osin hienomotoriikan hallintaan ja nimenomaan tätä ruostuu todella helposti soittamattomuuden seurauksena. Kitaransoitossa vaaditaan pieneten lihasten ja hermoston yhteistoimintaa ja etenkin pienten liikkeiden hallinta rapistuu nopeammin kuin suurten lihasryhmien kanssa.

The Ultimate Guide to Learning Guitar - Acoustic Life

Tee treenaamisesta mielekästä

Toisinaan pieni tauko voi tehdä soittajalle hyvää etenkin henkisellä puolella mutta kylmä totuus on, että itse soittamiselle siitä harvoin on pidemmän päälle hyötyä; päinvastoin. Henkinen puoli onkin treenaamisessa hyvin tärkeää myös aktiivisen kauden aikana. Ihmisen aivot on rakennettu niin, että ne vastaanottavat uutta informaatiota tehokkaammin jos tekeminen tuntuu mielekkäältä.

Aloita kitaransoitto nyt!

Velvollisuuden tai pakon vuoksi treenaaminen ei ole hedelmällinen mielentila uusien asioiden omaksumisen kannalta. Kitaraa ei kuuluu soittaa sen vuoksi, että niin täytyy tehdä. Kitaraa kuuluisi soittaa koska se mielekästä ja sitä haluaa tehdä. Toki saavutusten eteen on nähtävä vaivaa ja toisinaan tuloksien eteen on nähtävä vaivaa eikä se aina tunnu mukavalta. Näinä hetkinä on hyvä muistaa mihin tekeminen tähtää ja se antaa toimintaan motivaatiota.

Lue tästä kirjoituksesta kuinka voit treenata tehokkaasti.

Tavoitteellinen harjoittelu

Pyri muodostamaan treenirutiinistani järjestelmällistä ja suunniteltua. Kun harjoittelet fiksusti kuten yllä olevassa linkissä kerrotaan saat myös tuloksia nopeasti. Treenaaminen nimenomaan tähtää tuloksiin ja niitä on mahdollista saada jokaisen harjoittelukerran myötä. Pyri siis aina harjoittelemaan niin, että koet soittamisesi edenneen edes pienenkin askeleen eteenpäin.

The Benefits of Playing Guitar: How it Can Improve Your Life

Suunniteltu harjoittelu auttaa myös palaamaan kitaran ääreen lomien jälkeen. Kun sinulla on selkeä ajatus siitä, mitä lähdet tekemään on soittamisen aloittamiseen syntyvä kynnys pienempi. Voit asettaa itsellesi tavoitteeksi esimerkiksi oppia soittamaan jokin tietty kappale, soolo tai tekninen aspekti syksyn aikana. Selkeä tavoite määrittää harjoituksen sisällön ja näin treenaamisellasi on syy, johon se tähtää.

Tämä kurssi sopii täysin aloittelijoille!

Niin kuin minkä tahansa asian aloittamisen kanssa älä kuitenkaan laadi itsellesi liian kuormittavaa soittorutiinia. Pidä toiminta mielekkäänä ja aloita pienistä määristä. Soittamisessa tärkeintä on säännöllisyys ja treenaamisen laatu, joten alkuun esimerkiksi vain 15 minuutin pätkä joka toinen päivä on oikein hyvä määrä. Voit etukäteen suunnitella viikkokohtaisen treenirutiinin. Se on voi esimerkiksi seuraavanlainen:

MA: 15 min pikkausharjoituksia.

KE: 15 min legatoharjoituksia

PE: Soolon harjoittelua pienissä tahdin pätkissä

SU: Vapaata soittelua

Oheisessa blogissa kerrotaan lisää harjoittelun filosofiasta.

Motivoi itseäsi

Mikäli soittaminen on jäänyt kesän aikana vähälle, älä syytä siitä itseäsi. Itsesyyttely ei johda minnekään vaan sen sijaan voit päättää, että syksy tuo mukanaan muutoksen ja sen myötä on mukava palata takaisin mielekkään harrastuksen pariin.

Mikäli motivaatio on kateissa voit miettiä, minkä vuoksi alunperin tartuit kitaraan. Kenties se oli jokin hieno kappale tai vaikuttava soolo, jonka halusit myös oppia soittamaan. Voit palata tähän ajatukseen ja muodostaa siitä uudelleen tavoitteen, jota kohti lähdet kokeneempana kulkemaan.

Tässä kirjoituksessa tutustutaan harjoittelun motivointiin.

How to play guitar: a beginner's guide | Guitar World

Jokainen kerta kun tartut kitaraan ja harjoittelet harjoituksia, jotka edesauttavat tavoitteeseesi pääsyä olet aina askeleen lähempänä tavoitetta. Varo kuitenkin tähtäämästä pelkästään tavoitteeseen, jolloin hetkestä nauttiminen unohtuu. Soittaminen ja treenaaminen voi olla jokaisella soittokerralla hauskaa. Voit jakaa treenisession aina muutamaan osaan, jossa alkuun lämmittelet, jotta saat treenaamisesta enemmän irti. Seuraavassa osiossa keskityt kulloisenkin haasteen harjoittelemiseen intensiivisesti ilman ulkopuolisia häiriöitä. Lopuksi voit palkita itsesi soittelemalla jotain, jonka jo hallitset. Tällöin päätät treenisession mielekkääseen ja palkitsevaan olotilaan jos koet, että osaat soittaa.

Soittamisesta ei kannata ottaa paineita vaan etene omalla rytmilläsi. Mikäli harjoittelet säännöllisesti ja suunnitellusti tuloksia syntyy väistämättä.

-Samuli

Lataa blogin oheistiedostot

Lataa oheistiedostot
Samuli

Samuli Federley soittaa ja opettaa vauhdikasta kitarointia lapsille ja aikuisille kuudesta kahdeksaan kielellä. Näin myös Rockwayllä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä