Vaikka välillä tuntuu, että edullisten ja keskihintaisten soittimien valmistus on siirtänyt kokonaan Etelä-Aasian maihin, Euroopassa tehdään edelleen hyvin kilpailukykyisiä soittimia.
Harva esimerkiksi tietää, että romanialainen Hora Instruments on yksi isoimmista jousisoittimien, kitaroiden ja etnisten kielisoittimien valmistaja EU:ssa. Hora – joka on saanut nimensä romanialaisesta kansantanssista – on aloittanut vuonna 1951 pienellä jousisoittimien sarjalla. Nykyään firman tuotteita saa sekä omalla brändillä varustettuna, että OEM-soittimina. Esimerkiksi osa T-kaupan “omista” Made-in-Europe-kielisoittimista on peräisin Horan tehtaalta Romanian Reghinistä.
Turkulainen soitinkauppa Soitinasema on hiljattain aloittanut nylonkielisten Hora-kitaroiden maahantuonnin, ja päätimme kokeilla heti kaksi eri mallia brändin valikoimasta.
Hora Eco Gold Cherry on hyvin houkuttava ilmestys useasta eri syystä. Ensinnäkin se on EU:ssa valmistettu täysin kokopuusta tehty klassinen kitara hyvin soittajalle ystävällisellä hinnalla. Toiseksi tämä on kitara, joka on tehty juurikin ekologisia seikkoja silmällä pitäen.
Näiden lisäksi kaikissa Soitinaseman maahantuomissa klassisissa Hora-kitaroissa on valmiiksi asennettu kyynärtuki, jonka ansiosta soittajan käsivarsi ei demppaa kitaran kannen soimista, parantamalla samalla myös kitaran soittomukavuutta.
Hora Eco Gold Cherryn ekologinen jalanjälki on pienennetty kahdella tavalla, joista ensimmäinen on eurooppalaisten puulajien valinta.
Niin kuin mallin nimestäkin lukee on soittimen kaikukoppa tehty kokopuisen kuusikannen lisäksi kokopuisesta kirsikkapuusta. Koska kirsikkapuut eivät yleensä kasva niin isoksi kuin esimerkiksi monet vaahterat, on kitaran pohja liimattu yhteen neljästä vierekkäisestä palasta. Työnjälki on kauttaaltaan esimerkillisen siisti.
Eco Gold Cherry -mallin kaula on veistetty vaahterasta. Niin kuin nykyaikaisissa klassisissa kitaroissa yleensä, kaulan korkoa ja viritinlavan yläosaa on liimattu erittäin siististi pitkän pääpalan jatkoksi. Minusta on hieno asia, että kitaran vaahterakaulaa on jätetty luonnollisen vaaleaksi – se näyttää mielestäni kauniilta ja tekee Eco Gold Cherrystä hyvällä tavalla vähän erikoisen.
Hora Instruments ilmeisesti valitsee puut Eco Gold Cherryn otelaudan ja tallan tekoon saatavuuden mukaan, koska spekseissä lukee niiden kohdalla ainoastaan “kovat puulajit”. Voin siis vain todeta, että molemmat osat on kestovärjätty mustaksi ja että työnjälki on myös niiden osilta hyvin siisti.
Toinen tärkeä seikka, kun puhutaan ekologisuudesta kitaran rakentamisessa, on soittimen viimeistely. Vaikka 1950-luvun usein hyvin myrkylliset ja saastuttavat lakat (mm. alkuperäinen nitrolakka) ovat jo pitkään väistäneet parempien vaihtoehtojen edessä (esim. alkydi- ja polyuretaanilakkat), sisältyvät myös monet nykyaikaiset viimeistelyt edelleen luonnolle haitallisia liuottimia tai orgaanisia yhdisteitä. Hora Eco Gold Cherry -soittimen mattaviimeistely on vesipohjainen mattalakka, joka tuntuu hyvin mukavalta, eikä saastuta ympäristöä kuivuttaessa.
Hora SM10 Cristal on laadukas ja kaunis kokopuinen klassinen kitara, joka veistetään perinteisistä soitinpuulajista. SM10 Cristal -malli saadaan joko vaalealla kuusi- tai hieman tummemmalla seetrikannella, niin kuin testissä käynyt soitin. Kanteen valittu seetri vaikuttaa erittäin laadukkaalta ja tiheältä. Bookmatched-periaatteella yhteen sovittu pohja ja kitaran sivut on veistetty afrikkalaisesta mahongista. Niin kuin myös Eco Gold Cherryssä, myös SM10 Cristalin koppa on reunalistoitettu kauniisti puulistoilla.
Hora SM10:n kaula on afrikkalaista mahonkia. Sekä kaulaa että koppaa on viimeistelty kiiltävällä kirkaslakalla.
SM10 Cristalin otelautaan ja tallaan on käytetty ruusupuuta. Otelautaan on asennettu hyvin siististi 18 kokonaista siroa nauhaa, sekä e-kielien alle vielä 19. nauhan tynkkejä.
Hora käyttää näissä klassisissa kitaroissa laadukkaita virittimiä, sekä satuloita ja tallaluita kovasta valkoisesta muovista. Myös kitaroiden ensiasennuksessa käytetyt kielet ovat laadukkaita.
Eco Gold Cherry -malli on – ainakin testiyksilön perusteella – todella kevyt kitara, kun taas SM10 Cristal on hieman painavampi, mutta kuitenkin yhä mukavan kevyt.
Hora selkeästi luottaa klassisissa kitaroissaan hyviksi havaittuihin perintöihin, kun puhutaan kaulaprofiileistä ja kielten korkeudesta. Molemmissa kitaroissa käytetään täysleveitä kauloja (satulan leveys 52 mm), sekä perinteistä, hieman laakea ja kulmikas klassista kaulaprofiiliä. Kaulan “hartiat” eivät kuitenkaan ole niin kulmikkaita kuin joissakin espanjalaisissa soittimissa.
Myös kielten korkeus on molemmissa Hora-mallissa perinteinen, mutta silti mukava – basso-E:ssä noin 3,5 milliä ja diskantti-e:ssä noin 2,5 milliä. Tällainen kielten korkeus jättää riittävästi “ilmaa” dynaamiselle soittolle, ilman että barrésointujen soittaminen muuttaisi liian raskaaksi.
Klassinen kitara kokopuisella kannella tarvitsee aina muutaman viikon sisäänsoittoa, ennen kun soittimen ääni aukenee kokonaan. Mutta myös tämän testin aikana selvisi jo, että molempien Hora-mallien soundi on erittäin maukas.
Hora Eco Gold Cherryn hyvin ohuen mattaviimeistelyn, kuusikannen ja vaahterakaulan ansiosta, kitaran ääni on iso ja välitön, äänet syttyvät nopeasti, ja etenkin bassorekisteri on hitusen kuivahko, muttei missään nimessä kliininen tai kylmä. Kielten välinen erottelevuus on esimerkillistä, mikä auttaa sekä oikean soittotekniikan oppimisessä, että nopeissa soittotyylissä (esim. flamenco).
Hora SM10 Cristalin perinteiset puut ja perinteinen viimeistely tuottavat erittäin hyvän esimerkin klassisen kitaran tyypillisestä soundista. Ääni on iso, lämmin ja täyteläinen, olematta kuitenkin mutaista tai liian tiheää. SM10 Cristal soi erittäin kauniisti kaikissa rekistereissä, isoista bassoäänistä korkeimmille diskantille.
Demobiisissä kitaroiden äänet on äänitetty isokalvoisella kondensaattorimikrofonilla (AKG C3000). Komppiosuudet olen soittanut sormisoitolla, kun taas melodioihin olen käyttänyt kolme milliä paksuista huopaplektraa.
Kirjoittaja: Martin Berka
Martin Berka on kokenut pitkän linjan muusikko ja musiikkitoimittaja. Rockwayn blogista löydät muun muassa Berkan oppaita ja katsauksia klassikkosoittimista uusiin huippumusiikkitarvikkeisiin!