Pentoninen asteikko on käytetyin asteikko, jota käytetään soolojen soittamiseen ja improvisoimiseen kitaralla. Tarkka termi tällä asteikolle on mollipentatoninen asteikko, joka perustuu luonnolliseen molliasteikkoon. Aiolisessa asteikko, eli luonnollisessa molliasteikossa on seitsemän säveltä, jotka ovat Am-sävellajissa a, b, c, d, e, f ja g. Pentonisessa asteikossa jätetään näistä sävelistä pois toinen ja kuudes sävel, eli b ja f, jolloin jäljelle viisi säveltä. Asteikon nimi (engl. pentatonic) viittaakin tähän; penta = viisi, tonic = sävel. Am:ssa pentatoniset sävelet ovat siis a, c, d, e ja g.
Tällä Rockwayn kurssilla tutustutaan pentatoniseen asteikkoon.
Kitaralla yleensä asteikot soitetaan niin, että ne soitetaan samassa asemassa kaikilla kielillä. Tällöin saadaan aikaiseksi monen tuntema asteikko, jossa kullakin kielellä soitetaan kaksi säveltä. Se on selkeä hahmottaa otelaudalla sekä helpohko soittaa teknisesti.
Harjoittele tämä asteikko niin, että osaat soittaa sen alhaalta ylös sekä ylhäältä alas. Harjoittele se myös käyttämällä eri soittotekniikoita. Tärkeimpänä on vuoropikkaus, jossa soitat kullakin kielellä vuorotellen plektran alas- ja ylöslyönneillä. Voit myös käyttää legatotekniikkaa, jossa pikataan kielen ensimmäinen sävel ja jälkimmäinen soitetaan joko hammerilla tai pull-offilla. Voit tutustua tarkemmin legatosoittoon tällä kurssilla.
Sormita asteikko otelaudalla niin, että soitat jokaisen 5. nauhan sävelen etusormella, 7. nauhat nimettömällä ja 8. nauhat pikkurillillä. Voit soittaa asteikkoa myös muistakin asemista, jotta totut sen soittamiseen joka alueella otelaudalla.
Seuraavaksi soitetaan sama asteikko käyttämällä patternia, jossa laskeudutaan asteikkoa alaspäin kolme säveltä, palataan edelliseen säveleen ja laskeudutaan taas kolme säveltä jne. Tällä keinolla saat asteikkosoittoon elävyyttä ja mielenkiintoa. Se myös haastaa soittotekniikan ja tässä yhteydessä voidaan käyttää aina legatoa, kun kielellä soitetaan kaksi säveltä.
Kiinnitä huomiota plektrakäden pikkaukseen. Tabiin on merkitty alkuun plektran pikkaussuunnat, joita sovelletaan läpi koko patternin. Sama patterni voidaan myös soittaa käänteisesti eli nousevana kuviona. Laskevassa kuviossa käytetään legatossa pull-offeja ja nousevassa kuviosessa puolestaan käytetään hammereita. Voit myös pikata vuoropikkaamalla jokaisen sävelen, joka tekee kuvion soittamisesta haastavampaa mutta tarjoten erilaisen saundin.
Soolosoitossa sinun ei tarvitse aina soittaa koko patternia jokaisella kielellä vaan yleensä sooloissa sovelletaan lyhyinä, esimerkiksi tahdin mittaisina pätkinä. Voit aluksi soittaa patternia tahdin verran ja soittaa sen jatkeeksi pitkän venytetyn sävelen, johon patternin kulku tähtää. Monesti tyylikkäissä sooloissa patternit ja juoksutukset aina tähtäävät johonkin, joka antaa nopeammalle kuvion syyn.
Hyviä treenihetkiä!
-Samuli
Samuli Federley soittaa ja opettaa vauhdikasta kitarointia lapsille ja aikuisille kuudesta kahdeksaan kielellä. Näin myös Rockwayllä.