Hanoi Rocks on yksi Suomen legendaarisimpia yhtyeitä. Bändin aktiivivuodet sijoittuvat ajalle 1979-1985 sekä 2001-2009. Yhtyeen musiikki on rock n' rollia, jossa on vaikutteita myös glam rockista, punkista sekä melodisesta hard rockista.
1980-luvulla Hanoi Rocks on menestynein suomalainen rockyhtye. Yhtye nautti suurta kansainvälistä suosiota ja teki kiertueita lukuisissa maissa eri mantereilla. Yhtyeen levyjä on myyty noin miljoonan yksikön verran ja tätä nykyä se nauttii suurta kulttisuosiota vaikkei enää olekaan toiminnassa.
Yhtyeessä ovat soittaneet sen historian aikana useat eri muusikot mutta Hanoin ydinryhmän muodostaa laulaja Michael Monroe, kitaristi ja säveltäjä Andy McCoy, kitaristi Nasty Suicide, basisti Sami Yaffa sekä rumpali Razzle.
Bändin musiikki oli aikaansa edellä ja Hanoi Rocks on voimakkaasti vaikuttanut mm. legendaarisen Guns N' Roses-yhtyeen syntyyn ja musiikkiin. Hanoi ehti julkaista uransa aikana 10 albumia, joista kaksi ovat livetallenteita ja kahdeksan studioalbumia. Yhtyeen pääasiallinen säveltäjä on kitaristi Andy McCoy, joka on edelleen yksi Suomen kuuluisimpia kitaristeja.
Andy McCoy (Antti Hulkko) on syntynyt vuonna 1962. Hän on Hanoi Rocksin pääasiallinen säveltäjä mutta on soittanut myös mm. kuuluisassa Pelle Miljoona Oy:ssä. Andy on asunut Suomen lisäksi useita vuosia myös Tukholmassa ja soittanut kitaraa lapsesta saakka. Hän on tehnyt yhteistyötä monien kotimaisten sekä ulkomaisten artistien kanssa kuten Sebastian Bachin, joka tunnetaan Skid Rown entisenä vokalistina.
Yksi hänen kuuluisimpia sävellyksiään ja Hanoi Rocksin kappaleita on A Day Late A Dollar Short.
Kappale on Hanoin kahdeksannelta studioalbumilta nimeltä Twelve Shots On The Rocks. Albumi oli yhtyeen comeback-albumi vuoden 1985 jälkeen.
Albumi myi lopulta kultaa ja yksi sen suurimpia hittejä on A Day Late, joka menestyi erityisesti Suomessa sekä Japanissa.
Kappaleen introna ja pääteemana toimi tarttuva kitaramelodia, joka on kahdeksan tahdin mittainen. Se on rakennettu sointukierron päälle, joka on Em | D | C | B.
Melodia alkaa lyhyellä kohotahdilla, jossa on kolme ensimmäistä säveltä. Intro rakentuu kahdesta neljän tahdin kierrosta. Kumpikin kierto on lähes identtinen ja vain neljänsissä tahdeissa tulee pieniä eroavaisuuksia melodiaan.
Melodian tärkein soittotekniikka tässä tapauksessa on kielen venytys eli bend. Voit opiskella tarkemmin tätä tekniikka oheisella kurssilla.
Soita nimettömällä b-kielen 10. nauha ja venytä sitä kokosävelen verran ja palauta venytys lähtösäveleen. Tässä yhteydessä venytys tehdään rytmissä muun musiikin kanssa ja sävelten aika-arvo on 8-osanuotti.
Heti venytyksen palautuksen jälkeen soitetaan saman kielen 8. nauha etusormella. Tätä seuraa taas samainen kohotahti kuin heti kappaleen alussakin. Tämä kokonaisuus toistetaan kolmeen kertaan, joka jälkeen ollaan yllä olevan nuotin tahdissa 5. Siinä soitetaan kolmesti b-kielen 17. nauha, joka voidaan soittaa nimettömällä.
Tämän jälkeen alkaa seuraava neljän tahdin melodia/sointukierto, jonka neljännessä tahdissa (tahti nro. 9) soitetaan b-kielen 17. nauha kahdesti. Tämän jälkeen soitetaan pull-off 15. nauhaan, g-kielen 16. nauha ja vielä b-kielen 15. nauha. Melodia lopetetaan lyhyeen säveleen b-kielen 17. nauhalta.
Käytä melodian soittoon särötettyä saundia ja harjoittele kielen venytykset puhtaiksi ja lihasmuistiin niin, että saat tehtyä kokosävelvenytyksen tarvittavalla nopeudella.
-Samuli
Samuli Federley soittaa ja opettaa vauhdikasta kitarointia lapsille ja aikuisille kuudesta kahdeksaan kielellä. Näin myös Rockwayllä.