Takaisin Blogisivulle
"Europe - The Final Countdown" -soololikki

"Europe - The Final Countdown" -soololikki

October 23, 2024
Kirjoittanut
Samuli
Federley
Kitara
Kitaransoitto
Kitaraopetus
Sähkökitara
Samulin blog
Takaisin Blogisivulle

"Europe - The Final Countdown" -soololikki

October 23, 2024
Kirjoittanut
Samuli
Federley

"Europe - The Final Countdown" -soololikki

Europe on Ruotsissa vuonna 1979 perustettu rock-yhtye. Yhtyeen nimi oli aluksi Force, joka kuitenkin pian muuttui Europeksi. Yhtyeen keskushahmot ovat laulaja Joey Tempest sekä kitaristi John Norum, jotka kumpikin edelleen vaikuttavat aktiivisesti toimivassa yhtyeessään.

Europe voitti vuonna 1981 ruotsalaisen rockmusiikin kilpailun, jonka johdosta he saivat levytyssopimuksen levy-yhtiö Hot Musicin kanssa. Yhtye julkaisi esikoisalbuminsa vuonna 1983 ja kolme vuotta myöhemmin julkaistu albumi, Final Countdown, räjäytti yhtyeen suosion maailmanlaajuiseksi. Levy myi mm. Yhdysvalloissa kolminkertaista platinaa sekä menestyi muissakin maissa loistavasti.

Tämän jälkeen Europe julkaisi vielä kaksi studioalbumia ennen jäätyään tauolle vuonna 1992. Vuonna 1999 yhtye palasi esiintymislavoille ja vuonna 2003 teki virallisen paluukiertueen sekä julkaisi uuden albumin vuonna 2004. Viimeisin yhtyeen studioalbumi on vuodelta 2017 ja bändi on myynyt levyjään maailmanlaajuisesti yli 20 miljoonaa kappaletta.

John Norum

John Norum on Europen kitaristi, joka syntyi Norjassa vuonna 1964. Europen lisäksi John on julkaissut myös kahdeksan sooloalbumia.

Norum vietti lapsuutensa Tukholmassa ja kitaraa hän alkoi soittaa 10-vuotiaana. Hänet tunnetaan tyylitajuisena sekä melodisena rock-kitaristina. Hän yhdistelee soitossaan taidokkaasti tekniset elementit melodisiin linjoihin. Hänen tapansa fraaserata eli tulkita soittoa on niinikään tyylikästä, jota moni kitaristi on jäljitellyt hänen esimerkillään.

Voit tutustua tällä kurssilla soolonsoittamiseen improvisoiden.

The Final Countdown

The Final Countdown on Europen tunnetuin kappale. Kappale alkaa tunnistettavalla ikonisella kosketinsoitin melodialla, joka kuullaan myös kappaleen kertosäkeessä. The Final Countdownin jokainen osa vahva itsenäisenä kappaleen osanaan. Se tunnetaan tarttuvasta kertosäkeestään mutta myös säkeistö on taitavasti sävelletty kuten myös kappaleen soolokin.

The Final Countdown oli 26 maassa myyntilistojen ensimmäisellä sijalla ja se myi yli kahdeksan miljoona kappaletta maailmanlaajuisesti. Kappaleen kertosäkeen lisäksi myös sen kitarasoolo on itsessään legendaarinen, jota edelleen ihmiset soittavat ympäri maailman.

John Norumin tyylille ominaisesti soolossa kuullaan teknisiä, nopeita kuvioita sekä hyvin melodisia osioita, jotka kaikki kulkevat käsi kädessä taustan sointukiertoa mukaillen. Soolon tulisikin aina palvella kappaleen tunnelmaa ja koska kyseessä on eeppinen ja energinen kappale tulee myös soolon olla sen mukainen. Nopeilla kuvioilla saadaan energisyyttä, joiden vastapainoksi tarvitaan myös vahvoja melodisia elementtejä. Soolon puolessa välissä Norum soittaa myös laskeutuvan bluespohjaisen likin, joka istuu taustan sointuun.

The Final Countdown - Soolo

Soolo käynnistyy vaikuttavalla nopealla kuviolla, jossa soitetaan taustan sointujen säveliä arpeggiotyylisellä kuviolla. Kappaleen tempo on 120 bpm ja soolon alkuosan sointukierto on Bm, A/C#, D ja G ja sävellaji on Bm. Voit tutustua arpeggioiden käyttöön tällä kurssilla.

Yllä on esitetty soolon neljä ensimmäistä tahtia, jotka toistuvat toisenkin kerran samanlaisena soolon aikana. Jokaisessa tahdissa esiintyy sama neljän sävelen mittainen kuvio, joka soitetaan tahdin aikana viidesti. Kuvion rytmitys on haastava, sillä se ei noudata tasaista rytmiä vaan muodostaa ns. polyritmisen kuvion peruspoljennon päälle. Tärkeää onkin saada neljän sävelen mittainen kuvio toimimaan sillä tasolla, että voit soittaa helposti ja keskittyä teknisen suorittamisen sijaan taustan kuunteluun.

Kuvio on sointuarpeggio taustalla olevan soinnun mukaisesti. Ensimmäisessä tahdissa soi taustalla Bm-sointu, joten kuviossa käytetään samaisen soinnun sointusäveliä, jotka ovat b, d ja f#.

Soittotekniikka tässä kuviossa on mielenkiintoinen. Kaksi ensimmäistä säveltä soitetaan kahdella ohuimmalla kielellä soitetaan yhtenäisellä plektran alaslyönnillä. Yhdellä iskulla soitetaan kaksi kieltä ja tätä tekniikkaa kutsutaan sweep-pikkaukseksi. Voit tutustua tarkemmin sweep-tekniikkaan tällä kurssilla.

Yllä on esitetty neljän nuotin kuvio, jota sovelletaan eri sointuihin neljän ensimmäisen tahdin aikana. Voit soittaa ensimmäisen sävelen keskisormella, toisen etusormella ja kolmannen pikkurillillä, josta palataan takaisin etusormeen. Pyri erottelemaan sävelet otelaudalla niin, että vain yksi sävel soi kerrallaan.

Soita ensimmäinen sävel plektran alaslyönnillä ja anna tämän iskun tippua seuraavalle kielellä. Voit kevyesti painaa plektraa kielen läpi seuraavalle kielelle. Älä tee liikettä kuitenkaan liian nopeasti vaan hallitussa rytmissä. Kuvion kolmas sävel soitetaan plektran ylöslyönnillä, jota seuraa pull-offilla viimeinen sävel.

Toista tätä kuvio tasaisella rytmillä useita kertoja putkeen kunnes saat sen lihasmuistiisi. Soita ennen kaikkea tarpeeksi hitaasti ja puhtaasti, jolloin sen nopeuttaminen tapahtuu luontaisesti sitä mukaa, kun sen soittaminen helpottuu.

Hyviä treenihetkiä!
-Samuli

Lataa blogin oheistiedostot

Lataa oheistiedostot
Samuli

Samuli Federley soittaa ja opettaa vauhdikasta kitarointia lapsille ja aikuisille kuudesta kahdeksaan kielellä. Näin myös Rockwayllä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä