Takaisin Blogisivulle
"Eagles - Hotel California" -loppusoolo

"Eagles - Hotel California" -loppusoolo

August 21, 2024
Kirjoittanut
Samuli
Federley
Kitara
Kitaransoitto
Kitaraopetus
Sähkökitara
Samulin blog
Takaisin Blogisivulle

"Eagles - Hotel California" -loppusoolo

August 21, 2024
Kirjoittanut
Samuli
Federley

"Eagles - Hotel California" -loppusoolo

Eagles on amerikkalainen rock-yhtye, joka on perustettu Los Angelesissa vuonna 1971. Sen perustajajäseniin kuuluvat laulajarumpali Don Henley sekä kitaristi Glenn Frey. Eagles on julkaissut urallaan seitsemän studioalbumia sekä lukuisia livelevyjä sekä singlejä. Yhtye on yksi kaikkien aikojen kaupallisesti menestyneimpiä yhtyeitä ja se on myynyt maailmanlaajuisesti 150 miljoonaa levyä.

The Eagles' 'Hotel California': 10 Things You Didn't Know

Uransa aikana Eagles on palkittu kuudella Grammy-palkinnolla sekä viidellä American Music Awardilla ja yhtyeen 38 kertaa platinaa myynyt The Greatest Hits 1971-1975- albumi on maailman toiseksi eniten myydyin levy.

Eagles hajosi bändin sisäisiin erimielisyyksiin vuonna 1980 mutta palasi takaisin neljä vuotta myöhemmin. Vuonna 1998 yhtye valittiin Rock and Roll of Fameen ja heidän viimeisin studiolevynsä julkaistiin vuonna 2007.

Eagles - Hotel California

Hotel California on Eaglesin vuonna 1976 julkaisema kappale samannimiseltä levyltä. Kappaleen on säveltänyt kitaristi Don Felder ja kappale saavutti suuren suosion niin Yhdysvaltojen kuin Britannian musiikkilistoilla. Kappaleen sanoitti rumpalilaulaja Don Henley, joka kertoo kappaleen kertovan kertovan ahneudesta sekä itsensä pilalle hemmottelusta. Hotel California voitti vuonna 1978 Grammy-palkinnon vuoden levytyksenä.

Voit opiskella kappaleen soittamista tarkemmin tällä kurssilla.

Kappaleen lopussa soitetaan hienot vuorottelevat kitarasoolot kitaristien Joe Walshin sekä Don Felderin välillä. Soolot huipentuvat lopun unisono-sooloon, jossa kumpikin kitaristi soittaa samaan aikaan kaksiäänistä melodiaa.

Soolon taustalla kulkeva sointukierto on Bm, F#7, A, E7, G, D, Em ja F#7. Loppusoolon rakenne perustuu tähän sointukiertoon, jossa kumpikin kitaristi soittaa aina alla olevan soinnun säveliä joko kolmisointuna tai lisäten soinnun 7-sävelen. Tällöin soolo kulkee käsi kädessä sointukierron kanssa luoden hienon kuuloisen melodian.

Soolossa soitetaan kunkin soinnun kohdalla kuviota, jossa ohuimmalla e-kielellä soitetaan kaksi säveltä pull-off tekniikalla. ja b-kielellä yksi sävel. Voit tutustua eri kitaransoittotekniikoihin tällä kurssilla.

Voit tutustua soittamalla aluksi vain kolmea ensimmäistä säveltä, jotka ovat e-kielellä 14 ja 10 sekä b-kielellä 12. Soita 14 plektralla ja siitä pull-offilla 10. Tämän jälkeen soita plektralla b-kielen 12 ja toista kuviota tasaisella rytmillä. Voit soittaa e-kielen 14:sta plektran ylöslyönnillä ja b-kielen 12. alaslyönnillä, jolloin saat soittoon sujuvuutta kun kaikki plektraniskut eivät ole samansuuntaisia.

Ensimmäisessä tahdissa kolmen sävelen kuvio soitetaan yhteensä viisi kertaa tasaisella 16-osartymillä. Toisessa tahdissa toistetaan samaa tekniikkaa mutta sävelet muuttuvat olevaan sointuun sopiviksi. Kuvio soitetaan kahdesti jonka jälkeen soitetaan kaksi säveltä sekä kolmas, joka liu'utetaan oktaavia ylemmäs ohuimmalla e-kielellä.

Tätä kahden tahdin mittaista vaihtelua toistetaan koko loppusoolon ajan aina reagoiden alla oleviin sointuihin. Lopulta koko kuvio soitetaan useita kertoja putkeen kappaleen hiljentyessä pois loppua kohden. Pyri soittamaan kaikki sävelet samalla äänenvoimakkuudella ja etenkin tasaisella rytmillä. Käytä soittosaundina kevyttä säröä mutta toki kuvio on soitettavissa myös akustisellakin kitaralla. Pidä soittotempo itsellesi sopivana ja nopeuta sitä sitä mukaa kun saat hallintaa soittoon.

Hyviä treenihetkiä!
-Samuli

Katso myös: Rock and roll -kitaran peruskurssi

Lataa blogin oheistiedostot

Lataa oheistiedostot
Samuli

Samuli Federley soittaa ja opettaa vauhdikasta kitarointia lapsille ja aikuisille kuudesta kahdeksaan kielellä. Näin myös Rockwayllä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä