Jokaisen kitaristin on syytä hallita 12:sta tahdin blueskierto. Se on kenties musiikkimaailman yleisin sointukierto, johon perustuu valtava määrä musiikkia eri genreistä. Bluesia pidetään populäärimusiikin kantamuotona, josta on myöhemmin kehittynyt rock-, disco- ja mm. pop-musiikki. Edelleenkin voi kuulla monen kappaleen takana blueskierron vaikutuksen. Sitä on modifioitu ja versioitu mutta sen perinteinen muoto on hyvä tuntea, jotta voi ymmärtää mistä monet muut kappaleet juontavat juurensa.
12 tahdin blueskierto perustuu kolmeen eri sointuun, jotka yleensä soitetaan dominantteina eli duuri 7:na. Jos soinnuista puhutaan ns. asteina, jossa kullakin sävellajin soinnulla on oma numero, ovat blueskierron sointuasteet 1, 4 ja 5. Mikäli sävellajina on E-duuri, on E sointu 1. aste, F#m 2. aste, G#m 3. aste, A 4. aste, B 5. aste, C#m 6. aste ja D#m-5 7. aste. Tällöin jokaisessa sävellajissa sama aste on samansukuinen sointu eli duuri tai molli. Mikäli soitamme bluesia E-sävellajissa ja blueskierron asteet ovat 1, 4 ja 5, jolloin soinnut ovat siis E, A ja B. Bluesille tyypillisesti soinnut soitetaan hieman laajennettuina, jolloin soinnut ovat E7, A7 ja B7.
Voit tutustua sointujen soittamiseen tällä kurssilla.
Tämä sointukierto voidaan käytännössä säestää monella eri tavalla. Se voidaan kompata sointuotteilla, riffimäistä soittoa käyttäen tai erilaisia fillejä hyödyntäen. Tässä kirjoituksessa esitellään tyypillisiä bluesfillejä, joita voi hyödyntää myös soolonsoitossa.
Sävelsin 12 tahdin blueskiertoon perustuvan harjoituksen, jossa käytetään kaikkia edellä mainittuja soittokeinoja. Siinä hyödynnetään sointuja erilaisina käännöksinä sekä laajennoksina, osa on soitettu riffimäisesti ja sekaan sovelletaan lyhyitä bluesfillejä ja melodiasoittoa. Tällä tyylillä voi soittaa niin akustisella kuin sähkökitarallakin. Voit käyttää soittotekniikkana niin sorminäppäilyä, plektrasoittoa tai kummankin yhdistelmää eli hybridipikkausta, jota voit opiskella tässä kirjoituksessa.
Harjoitus noudattaa muuten perinteistä 12 tahdin blueskiertoa mutta toisen tahdin aikana käydään 4. asteella, joka on niin ikään tyypillinen variaatio tässä kierrossa. Sointuina käytetään 7-sointuja mutta myös 9-sointuja, joissa on lisätty sointuun sen 7. sekä 9. sävel. Tämä tuo sointuun lisää väriä ja hieman jazz-tyylisiä vivahteita.
Soitossa käytetään myös ns. kolmimuunteista fraseerausta tai shuffle-rytmiä, joka on keinuvampi kuin tasajakoinen soittotyyli. Voit kuulla tämän nuotin alla olevasta äänilinkistä, jonka mukana voit harjoitella soittoa. Harjoituksen voi myös soittaa toisen soittajan kanssa, joka soittaa nuotin yläpuolelle merkattuja sointuja. Voit opiskella lisää bluessoittoa tällä hyvällä kurssilla.
-Samuli
Samuli Federley soittaa ja opettaa vauhdikasta kitarointia lapsille ja aikuisille kuudesta kahdeksaan kielellä. Näin myös Rockwayllä.