Suomen ilmasto on erityisen haastava soittimille. Ilman koostumuksen vaihtelut saavat puun "elämään", joka vaikuttaa negatiivisella tavalla soittimiin. Etenkin akustiset soittimet ja ylipäätään puusta rakennetut soittimet ovat herkkiä ilman koostumuksen muutoksille. Haastavia kausia ovat talvet, jolloin Suomen ilma on kuivaa ja kylmää. Myös ilmanvaihtojärjestelmät vaikuttavat kuivattavalla tavalla ilmanlaatuun. Kesällä ilma voi olla kuumaa ja kosteaa, joka taas vaikuttaa siihen, miten puu käyttäytyy.
Kuiva ilma saa puun kutistumaan ja kostea ilma puolestaan paisumaan. Etenkin akustisen kitaran koostumus on hyvin herkkä ilman kosteuden vaihteluille. Kitaran runkopuiden tulee olla hyvin ohuita, jotta soitin soi mahdollisimman hyvin. Samaan aikaan kielten aiheuttama jännitys on hyvin suurta, jota varten kitaran rakenteen täytyy kestää kovaa vetoa. Kitara onkin koko ajan suuren rasituksen alaisena, jota tulisi minimoida mahdollisuuksien mukaan.
Kotona kitaraa tulisikin säilyttää mahdollisimman tasaisessa ympäristössä ilman kosteuden sekä lämpötilan kannalta. Optimaalinen lämpötila kitaralle on noin 18-22 celsiusastetta. Huono paikka kitaran säilyttämiselle on ovien ja ikkunoiden läheisyydessä, jotka voivat olla vetoisia. Paras paikka onkin joko sellaisen seinän vieressä, jossa ilma pääsee vaihtumaan mahdollisimman vähän tai kitaralaukun sisällä.
Ilman kosteuden muutokset saavat koko kitaran joko kutistumaan tai turpoamaan kokoaan suuremmaksi. Tämä aiheuttaa etenkin vääntöä kitarankaulaan. Tämän tuloksena soitin menee epävireeseen ja kielten korkeus muuttuu. Vääntö saattaa aiheuttaa pysyvän kieroutuman kaulaan, jonka korjaaminen voi olla haastavaa. Pahimmassa tapauksessa kitara saattaa ajautua soittokelvottomaksi.
Talviaikana huoneistojen lämmitys kuivattaa ilmaa, johon soittimet reagoivat herkästi. Kuivaa ilmaa vastaan on kehitetty ilmankostuttimia ja sopiva kosteus prosentti on 45:n ja 60:n prosentin välillä. Ilmankosteutta voi mitata mittarilla, joita saa monesta eri kaupasta. Mittareita löytyy niin analogisina kuin digitaalisinakin. Optimaalinen ilmankosteus vaikuttaa niin soittimen kuin ihmisenkin hyvinvointiin, jolloin siitä kannattaa huolehtia.
Huoneiston ilmaa voi kosteuttaa normaalilla ilmankostuttimella, kunhan et sijoita soitinta aivan sen viereen.
Helppo tapa huolehtia kitaran kosteuttamisesta on hankkia sitä varten suunniteltu kostutin. Ne ovat pieniä ja edullisia välineitä, joilla soitin pysyy kunnossa kuivan talvikauden ajan.
Kostuttimia on erilaisia, joista tyypillisin on pieni muovinen rasia, jonka sisään asennetaan kostutettu muovisieni. Kostutin asennetaan kielten välistä rungon sisään ja sen sienestä haihtuva vesi kostuttaa kitaraa.
Sientä kastellaan kraanavedellä ja siitä puristetaan ylimääräinen vesi pois. Sienen voi kastella muutaman kerran viikossa ja kitara kiittää. Soittimet ovat arvokkaita esineitä ja niistä kannattaa pitää huolta. Tällä helpolla keinolla saat soittimen säilymään hyvänä ja voit keskittyä soittamiseen sen korjaamisen sijaan.
On olemassa myös kalliimpia kitaralaukkuja, joissa on oma kostuttimensa. Tällöin laukun sisällä vallitsee kitaralle optimaalinen ilmankosteus matkustettaessa. Pitkillä matkoilla kitara voi olla suojassa kolhuilta mutta etenkin lentokoneen ilma on hyvin kuivaa, johon kitara reagoi vaikka onkin laukun sisällä. Perinteisen kitarankostuttimen voi tällöin myös laittaa laukun sisään.
Kuvassa yllä on esitetty kaksisuuntainen kostutin. Sen toiminta perustuu osmoosiin, jossa sukan sisään sijoitetaan kostutin pussi. Kostutin tarvittaessa imee ilmasta ylimääräisen kosteuden ja kuivassa ilmassa puolestaan lisää ilmankosteuden määrää.
Kostuttimia myydään lähes kaikissa soitinliikkeissä, joten kannattaa etenkin akustiselle kitaralle sellainen ja soitin pysyy soittokunnossa vuosikausia.
-Samuli
Samuli Federley soittaa ja opettaa vauhdikasta kitarointia lapsille ja aikuisille kuudesta kahdeksaan kielellä. Näin myös Rockwayllä.