Takaisin Blogisivulle
Modernin bluesin mestarit

Modernin bluesin mestarit

September 13, 2023
Kirjoittanut
Samuli
Federley
No items found.
Takaisin Blogisivulle

Modernin bluesin mestarit

September 13, 2023
Kirjoittanut
Samuli
Federley

Modernin bluesin mestarit

"Laulamalla huolista ja murheista saa ne kaikkoamaan". Blues on afroamerikkalaisen väestön Amerikassa kehittämä musiikin tyylilaji, joka sai alkunsa 1800-1900-lukujen taitteessa. Blues vaikutti merkittävästi jazzin syntyyn ja se toimii pohjana myös niin rockille, funkille kuin rhythm and bluesillekin. Näistä tyyleistä jalostui myöhemmin mm. disco, country, hard rock ja metallikin, joten bluesin katsotaan olevan pohja koko länsimaiselle musiikille.

Bluesin alkulähteet sijaitsevat Yhdysvaltojen Mississipin delta-suistoalueella, jossa orjat raatoivat epäinhimillisissä oloissa. Oloaan helpottaakseen he kehittivät toistolaulun, jonka aloitti laulunjohtaja ja jonka muut toistivat perässä. Vähitellen lauluun kehittyi muoto ja näin blues sai alkunsa.

Bluesin tarkkaa syntyajankohtaa ei tiedetä mutta ensimmäinen konkreettinen tieto bluesista on vuodelta 1903. Tuolloin maineikas säveltäjä W.C.Handy kuuli mustan kitaransoittajan laulavan bluesia eräällä rautatieasemalla.

Bluesin alkusoinnut

Alkujaan bluesissa käytetty pääasiallinen instrumentti oli kitara, jota väritettiin milloin milläkin rytmisellä tai melodisella soittimella kuten huuliharpulla. Yksi legendaarisimmista varhaisen ajan bluesmuusikoista on Robert Johnson.

https://youtu.be/Yd60nI4sa9A

Laulujen aiheet usein käsittelivät päivän tapahtumia keskittyen yleensä elämän epäkohtiin, joita pyrittiin laulun kautta helpottamaan.

Chicagossa syntyi toisen maailmansodan jälkeen uusi äänenvahvistusta hyödyntävä bluesin tyyli, jossa käytettiin sähkökitaraa, huuliharppua, bassoa ja pianoa. Musiikki muuttui voimakkaammaksi sekä kiihkeämmäksi tullen samalla entistä suositummaksi.

Blues muuttui entisestä pitkälti improvisoidusta rakenteesta kaavamaisemmaksi, josta sai nimityksensä hyvin pitkälti käytetty 12-tahdin blueskaava.

Muita maineikkaita perinteisemmän bluesin edustajia ovat Muddy Waters, BB King sekä Albert King.

Bluesin suuret nimet

60-luvulta alkaen sähkökitaran asema kevyen musiikin kentällä oli noussut lähes johtavaan asemaan. Alkoi kitarasoolojen aikakausi, jolloin soolokitaristi oli saattoi olla yhtälailla yhtyeen keulakuva laulajan rinnalla. Soolokitarismin suosio jatkoi kasvuaan aina 80-luvulle saakka, jolloin ikonisiksi blueskitaristeiksi oli muodostunut mm. Jimi Hendrix, Eric Clapton ja Stevie Ray Vaughan.

Tutustu tällä kurssilla Vaughanin soittotyyliin.

Nämä soittajat ylsivät suursuosioon ollen yksiä musiikkikentän kuumimpia nimiä tuoden näin bluesin valtavirran tietoisuuteen. Moni legendaarimmista kitaristeista, vaikkeivat sitä itse suoranaisesti esittäkää kertovat olleensa siitä vahvasti vaikuttuneita, ovat mm. Kirk Hammet, Jimmy Page sekä Eddie Van Halen.

Guitar Legends: Jimmy Page, the father of hard rock who was ...

Blues oli muuttunut orjien harjoittamasta laulusta valtavirta musiikiksi, joka oli vaikuttanut vahvasti lähes kaikkeen radiossa kuultavaan musiikkiin.

Blues on aina pohjautunut vahvasti tunnesisältöönsä eikä niinkään soittotekniseen suorittamiseen. Toki moni blueskitaristi oli kehittynyt virtuoottiseksi kitaristiksi kuten Vaughan, mutta tekninen osaaminen ei silti ollut tyylisuunnan keskiössä.

Blues kehittyi siinä missä muutkin musiikin tyylisuunnat ja sai uusia muotoja, joissa ei enää pelkästään laulettu murheista. Se sai tanssittavia elementtejä ja positiivisempia sävyjä, jotka sopivat myös suurille festivaalilavoille. Blues on ollut erittäin suosittua aina etenkin Yhdysvalloissa sekä Britanniassa, joissa se elää edelleenkin hyvin vahvana.

Modernit blueskitaristit

Tämän hetken maineikkaimmat blueskitaristit jatkavat bluesin perinnettä jalostaen sitä yhä uusille urille. Kaksi kenties suurinta nimeä etenkin levy- ja konserttimyyntilukuina mitattuna ovat Joe Bonamassa sekä John Mayer.

Joe Bonamassa on vuonna 1977 Amerikassa syntynyt blueskitaristi sekä laulaja. Hän on tunnettu väkevästä teknisestä soitostaan, jossa hän yhdistelee elementtejä myös countrystä sekä jazzista. Hän noudattaa samaa bluesperinnettä kuin Clapton ja Vaughan yhdistäen siihen tyylikkäästi myös moderneja elementtejä.

Bonamassa aloitti soittamisen jo neljä vuotiaana soittaen lyhytskaalaista kitaraa. Seitsemän vuotiaana hän siirtyi jo täysikokoiseen kitaraan ja hallitsi jo Vaughan-ohjelmistoa. 10-vuotiaana hän jo keikkaili kotikaupunkinsa lähettyvillä, joilla yhdellä keikoista legendaarinen B.B.King huomasi hänen taitonsa. Joen ollessa 13-vuotias hän toimi yhtyeensä kanssa lämmittelijänä Kingin keikoilla tehden nimeä uutena ihmelapsena.

Tuohon aikaan Bonamassa kävi legendaarisen country-kitaristi Danny Gattonin opissa. Hän opetti Joelle eri soittotyylejä kuten countria sekä jazzia.

Tätä nykyä Bonamassa julkaissut useita levyjä eri kokoonpanoilla, joista moni on yltänyt eri myyntilistoilla kärkisijoille. Hän kiertää aktiivisesti esiintymässä ympäri maailmaa ja levyttää tiiviisti uutta musiikkia.

https://youtu.be/AnLTOsikbkM

John Mayer

John Mayer on niinikään Amerikassa vuonna 1977 syntynyt laulaja, lauluntekijä sekä kitaristi. Hän on voittanut useita arvostettuja Grammy-palkintoja ja hänen musiikkiaan voi kuvailla kaupallisemmaksi kuin Bonamassan sen sisältäen enemmän vaikutteita modernista popista.

Hän aloitti uransa esittäen pitkään akustista rockia mutta alkoi ottaa mukaan koko ajan vahvemmin blues-elementtejä, jonka piiriin hän siirtyi täysin John Mayer Trio-yhtyeensä myötä.

Mayer aloitti kitaransoittamisen 13-vuotiaana ja hänenkin suuri esikuvansa oli Stevie Ray Vaughan. Harjoiteltuaan pari vuotta hän alkoi soittaa keikkoja 15-vuotiaana paikallisissa baareissa, joissa hän esitti eri blueskappaleita.

Lukion jälkeen Mayer työskenteli hetken huoltoasemalla ennen kuin hakeutui maineikkaaseen Berklee School Of Musiciin. Hän kuitenkin lopetti koulun kesken koska koki, etteivät sen kurssit olleet tarpeeksi haastavia. Koulussa hän kuitenkin tapasi tulevan bändikaverinsa, jonka kanssa alkoi keikkailla sekä tehdä demo-äänityksiä. Pian hän nappasikin levytyssopimuksen ja hänen toinen albuminsa Room of Squares oli hänen läpimurtolevynsä.

Sittemmin John on julkaissut 10 albumia, joista hän on voittanut mm. parhaan pop-laulun Grammyn. Hän on myös vieraillut muiden artistien levyillä sekä keikkaillut eri kokoonpanojen kanssa. Kuitenkin kaiken ytimessä on blues, joka tulee esiin hänen sooloissaan sekä fraseerauksessaan.

https://www.youtube.com/watch?v=20Ov0cDPZy8

-Samuli

Ota Mayerin ja Bonamassan soittotyylit haltuun Rockwayn "Modernin bluesin mestareita" -kurssilla

Lataa blogin oheistiedostot

Lataa oheistiedostot
Samuli

Samuli Federley soittaa ja opettaa vauhdikasta kitarointia lapsille ja aikuisille kuudesta kahdeksaan kielellä. Näin myös Rockwayllä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä