Intervalli tarkoittaa kahden sävelen välistä välimatkaa. Intervalleja on yhtä monta kuin on säveliäkin mutta yleisimmin puhutaan oktaavin sisällä olevista intervalleista. Oktaavi itsessään on yksi intervalleista; siinä puhutaan kahden sävelen välisestä välimatkasta, jossa on ensimmäinen on esimerkiksi c ja toinen sävel ylempi c. Esimerkiksi kitarassa b-kielen 1. nauhalla on c-sävel ja siitä seuraava c löytyy saman kielen 13. nauhalta. Tämä välimatka on nimeltään oktaavi.
Voit lukea täydentävän kirjoituksen samasta aiheesta täältä.
Kullekin intervallille on olemassa oma nimensä ja niiden tunteminen auttaa musiikin ymmärtämisessä sekä siitä puhumisessa. Intervalli-käsitteeseen törmää hyvin nopeasti esimerkiksi improvisoitaessa ja arpeggioita soitettaessa. Voit tutustua arpeggio-soittamiseen tällä kurssilla.
Myös stemma-laulussa ja -soitossa puhutaan intervalleista kun useampi sävel soi melodiassa päällekkäin. Niin ikään eri asteikot, joita käytetään esimerkiksi kitarasoolojen rakennusmateriaalina, koostuvat erilaisista intervalleista.
Aluksi on hyvä tutustua intervalleihin niiden nimien perusteella sekä soittaen niitä eri puolilta kitaran otelautaa. Kun ne alkavat käydä tutuiksi käsitteenä voi aloittaa niiden tunnistamisen kuulemisen perusteella. Kullakin intervallilla on oma saundinsa, jonka voi kuka tahansa oppia kuulemaan, joka puolestaan kehittää korvakuuloa nopeuttaen melodioiden tunnistamista.
Esitän seuraavaksi kaikki intervallit oktaavin alueelta tabin sekä nuottikuvan avulla. Intervallit voivat soida joko samanaikaisesti tai peräkkäin.
Priimi
Kun soitamme kaksi samaa säveltä ei niillä käytännössä ole tasoeroa. Kuitenkin näiden kahden sävelen välistä matkaa kutsutaan priimiksi.
Pieni sekunti
Pieni sekunti vastaa kitaran otelaudalla kahta vierekkäistä nauhaväliä. Pieni sekunti on kaksi säveltä lähimpänä toisiaan. Nämä sävelet ovat c ja db.
Sekunti
Sekuntissa (suuri sekunti) kahden sävelen väliin jää yksi tyhjä nauha. Se on asteikon 2. sävel ja sävelet ovat tässä c ja d.
Pieni terssi
Pieni terssi on esimerkiksi mollisoinnussa esiintyvä intervalli. Sävelet ovat tässä c sekä eb mutta pieni terssi voidaan soittaa mistä tahansa otelaudalta.
Terssi
Terssi (suuri terssi) esiintyy duurisoinnussa. Se on hyvin yleinen intervalli ja siitä kuulee puhuttavan usein. Sävelet ovat tässä esimerkissä c ja e.
Kvartti
Myös (puhdas) kvartti esiintyy mm. soinnuissa niin kuin kaikkia muitakin intervalleja. Se on asteikon 4. sävel ja sävelet ovat tässä c ja f.
Vähennetty kvintti
Eri intervalleissa oma saundinsa ja tämä kahden sävelen yhdistelmä kuulostaa monen korvaan hieman oudolta. Tämän vuoksi se on hyvin tunnistettava intervalli. Sävelet ovat tässä c ja gb.
Kvintti
Kvintti on monelle kitaristille tuttu intervalli 5-soinnuista. Niissä soi päällekkäin perussävel sekä sen kvintti. Kvintti on asteikon 5. sävel ja sävelet ovat esimerkissä c ja g.
Pieni seksti
Pieni seksti on melko suuri intervalli, jossa sävelet ovat etäällä toisistaan. Toisinaan esimerkiksi soolonsoitossa voidaan käyttää tehokeinona suuria intervalleja, jolloin sävelet eivät ole koko ajan vierekkäisiä säveliä kuten asteikkosoitossa. Sävelet ovat tässä c ja ab.
Seksti
Myös nimeltä suuri seksti. Se on c-duuriasteikon 6. sävel ja sävelet ovat tässä c ja a.
Pieni septimi
Pieni septimi esiintyy 7-soinnuissa kuten C7-soinnussa. Siinä on myös helposti tunnistettava saundi mikäli on soittanut paljon 7-sointuja kuten bluesmusiikissa. Esimerkin sävelet ovat c ja bb.
Septimi
Myös nimeltään suuri septimi. Tämä on duuriasteikon 7. sävel ja sitä käytetään maj7-soinnuissa. Esimerkin sävelet ovat c ja b.
Oktaavi
Asteikon 8. sävel ja siinä on kaksi samaa säveltä vierekkäisistä oktaaveista. Sävelet ovat tässä c ja ylempi c.
-Samuli
Samuli Federley soittaa ja opettaa vauhdikasta kitarointia lapsille ja aikuisille kuudesta kahdeksaan kielellä. Näin myös Rockwayllä.