Suurin osa maailman tunnetuimmista ja suosituimmista kappaleista käyttää yksinkertaisia sointukiertoja. Monesti suosittu kappale perustuukin yksinkertaisuuteen, jolloin se jää helpommin ihmisteen mieliin. Itsessään sointukierto ei vielä tee kappaletta vaan sen päälle rakennettu melodia, soundimaailma, fraseeraus sekä muut tyylilliset seikat.
Voit tutustua sointujen soittamiseen tällä kurssilla.
Usein soinnuista puhuttaessa käytetään termiä sointuaste. Kussakin sävellajissa on luonnollisesti seitsemän eri sointua ja kustakin seitsemästä soinnusta käytetään myös nimeä aste. Esimerkiksi C-duuri sävellajissa C duuri on 1 aste, Dm 2 aste jne. Alla olevassa diagrammissa on esitetty kaikissa duurisävellajeissa esiintyvät soinnut ja niiden asteet:
Sointuasteista puhuttaessa on helpompi sisäistää kunkin soinnun "teho" kyseisessä sävellajissa. Myös modulointi eli sävellajin vaihtaminen on yksinkertaisempaa kun ajattelet kunkin soinnun omana asteenaan. Esimerkiksi jos sointu kierto on C-sävellajissa C, F ja G on niiden astekaava 1, 4 ja 5. Jos kappale moduloidaan vaikkapa F sävellajiin pysyy asteet samoina, jolloin soinnut tässä sävellajissa ovat F, Bb sekä C.
Tässä kirjoituksessa käydään läpi blueskiertoa sekä siihen sovellettavia likkejä.
12:sta tahdin blueskierto on yksi maailman käytetyimmistä sointukierroista. Siinä käytettävät sointu asteet ovat 1, 4 ja 5 sävellajista riippumatta.
Mikäli sävellaji on A-duuri, kulkee blueskierto seuraavalla tavalla:
A|A|A|A
D|D|A|A
E|D|A|E
Aluksi kuljetaan 1. asteella neljän tahdin ajan. Tämän jälkeen siirrytään 4. asteelle tahdin ajaksi, jonka jälkeen takaisin 1. asteelle kahdeksi tahdiksi. Loput neljä tahtia ovat ns. turnaround-alue, jossa yleisimmin soitetaan 5. aste, 4. aste, 1. aste ja 5. aste ja kutakin yhden tahdin ajan.
Esimerkiksi legendaarisen Stevie Ray Vaughanin Pride And Joy kappale soveltaa 12 tahdin blueskiertoa E-sävellajissa.
Bob Dylanin alunperin säveltämä ja Guns 'N' Rosesin versioima Knocking On Heavens Door käyttää hyvin yleistä sointukiertoa. Sointukierron asteet ovat 1, 5 ja 4. Esimerkiksi G-sävellajissa soinnut ovat G, D sekä C. Kyseissä kappaleessa G soitetaan tahti, D:tä tahti ja C:tä kaksi tahtia.
Samoilla soinnuilla kulkee myös Lynyrd Skynyrdin hittikappale Sweet Home Alabama, jonka soinnut ovat D, C ja G eli sointuasteina 5, 4 ja 1.
Mikäli tarkastelemme mollissa kulkevia kappaleita yllä esitetyn diagrammin kautta, käyttää todella moni kappale sointuja asteilla 6, 5 ja 4. C-duurisävellajissa nämä soinnut ovat Am, G sekä F. Esimerkiksi kotimaisen Hurriganesin tunnetuksi tekemä I Will Stay kulkee pääosin soinnuilla F, G ja Am, jossa kahta ensimmäistä sointua soitetaan tahdin ajan ja Am:a kaksi tahtia.
Myös ikonisen Led Zeppelinin Stairway To Heavenin koko viimeinen kolmasosa kulkee soinnuilla Am, G sekä F.
Niin ikään amerikkalaisen Van Halenin Ain't Talkin' 'Bout Love-kappale käyttää sointukiertoa 6, 4 ja 5. Soinnut ovat kappaleessa Am ja F, jotka soitetaan samassa tahdissa ja G, jota soitetaan yhden tahdin ajan.
Muita kolmea sointua käyttäviä klassikkokappaleita ovat mm.
-Samuli
Samuli Federley soittaa ja opettaa vauhdikasta kitarointia lapsille ja aikuisille kuudesta kahdeksaan kielellä. Näin myös Rockwayllä.